Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Ponosno predstavili svoju domovinu i Dugo Selo

Mali preporodaši pokorili Francusku

Mali preporodaši “pokorili” su Francusku svojim nastupima i nošnjom
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Prije sudjelovanja na festivalu, mali preporodaši odradili su više nastupa u različitim francuskim gradićima

Dječji folklorni ansambl i Tamburaški orkestar KUD-a Preporod ponosno su predstavljali svoju domovinu i dugoselski kraj na XXII. Međunarodnom festivalu “Gauargi” koji je koncem srpnja održan u francuskom gradu Espelette.

Osim Hrvata, na festivalu su sudjelovali i Poljska, Bjelorusija, Španjolska, Belgija, kao i Šri Lanka. Prije sudjelovanja na festivalu, mali preporodaši odradili su više nastupa u različitim francuskim gradićima - Larressore, Espelette, Napurrak, Cambo i St. Jean de Luz, a predstavili su se koreografijama Posavine i Sesvetskog Prigorja. Na samom festivalu, osim tradicionalnog priznanja za sudjelovanje, naši tamburaši osvojili su nagradu za najautentičniji zvuk, dok su naše nošnje prepoznate kao izniman primjer originalnosti i ljepote narodne baštine.

folklor Najbolji ambasadori Lijepe Naše Buševčani iz Ogranka seljačke sloge pred ciparskom publikom

Preporodaši su uz mjesta gdje su nastupali posjetili i poznata francuska odredišta - Toulon, Lourdes i Nicu. Mladi preporodaši zaslužili su pohvale za svoje zalaganje, trud i odrađivanje nastupa bez pogreške i s osmijehom, bez obzira na zahtjevan i naporan tempo festivala, a nagrada je došla i u vidu glasnog pljeska publike pri svakom nastupu. Mnogim je malim preporodašima ovo bila prva turneja pa su ostali impresionirani putovanjem, atmosferom, međunarodnom publikom i prijateljstvima koja su ondje stekli. Zasigurno će im ovo putovanje svima ostati u lijepom sjećanju.

Festival je nosio zastavu CIOFF-a cime se kite rijetki festivali u Europi i svijetu. KUD PREPOROD već više od 25 godina član je Hrvatske sekcije CIOFF-a. Nakon kratke pauze, članovi Dječjeg ansambla sudjelovat će 8. i 9. rujna na dječjim Vinkovačkim jesenima kao predstavnici Zagrebačke županije. 

Dugo Selo Investicija od 85.000 kuna oduševila vlasnike pasa Otvoren prvi vau park u Dugom Selu Radionice u Dugom Selu Završene besplatne ljetne igraonice u Dugom Selu Djeca lovila ribu i iskusila život u prirodi