Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Državna izložba lipicanaca

Mara i Santo najbolji su pastusi

Izložba je održana na prostoru Srednje škole "Matija Antun Reljković"
1/14
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Paralelno s izložbom održavali su se i edukativni sadržaji oko umrežavanja OPG-ova i drugih poslovnih subjekata kako bi bili konkurentniji na tržištu, rekao je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković

Brodsko-posavska županija ove je godine organizirala prvu Državnu izložba lipicanaca i međužupanijsku izložbu hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca u suradnji sa stručnim institucijama, Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Poljoprivrednom školom MAR te udrugama uzgajivača ovih triju pasmina, priopćili su iz Županije.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Rafinerija nafte Brod Okrugli stol o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu Najveći problem za zdravlje su lebdeće čestice

Na izložbenom prostoru Srednje škole "Matija Antun Reljković" u raznim je kolekcijama lipicanca izloženo 60 elitnih grla, a u kolekcijama hladnokrvnjaka i posavca po 15 grla. Izložbu je svečano otvorio zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, dok su svečanosti nazočili i pomoćnici ministara Vlado Prskalo, Dragan Jelić, Igor Čižmek te ravnateljica Poljoprivredne škole Marija Tomić.

Lipicance se ocjenjivalo u šest kategorija, a međunarodni certificirani ocjenjivač za lipicansku pasminu  Ivica Mandić kazao je kako je konkurencija bila uistinu velika.

U kolekciji lipicanskih pastuha starijih prvo mjesto osvojilo je grlo favorit Mara vlasnika Mirka Mileca iz Ruščice, dok je titulu šampiona u kolekciji lipicanskih pastuha mlađih odnijelo grlo maestozo Santa vlasnika Mladena Ćosića iz Kruševice.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Najboljom u kolekciji lipicanskih kobila starijih od 10 godina proglašena je kobila Mara Državne ergele lipicanaca iz Đakova vlasnika Marija Golubića iz Kalinovca.

Osvojivši prvo mjesto u kategoriji lipicanskih kobila starosti od šest do deset godina kobila Zenta vlasnika Slavka Maroševića iz Tisovca kraj Nove Gradiške ušla je u kategoriju za izbor šampiona te na kraju osvojila šampionsku titulu na prvoj Državnoj izložbi.

U kategoriji hrvatskih hladnokrvnjaka najboljom je proglašena kobila Lady vlasnice Marije Javor, dok  je među mladima najbolje grlo Jadranka Buconjića iz Đakova.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

U kolekciji pastuha hrvatskih posavaca titulu najboljeg ponio je pastuh Tindir vlasnika Marijana Katalenića iz Ilače, dok je najboljom kobilom u ovoj kategoriji proglašena Mica vlasnika Zvonimira Gruića. U kategoriji omica najbolja je bila kobila Beba vlasnika Ivice Mladara.

- Paralelno s izložbom održavali su se i edukativni sadržaji oko umrežavanja OPG-ova i drugih poslovnih subjekata kako bi bili konkurentniji na tržištu. Ovdje se uistinu ima što vidjeti i vjerujem da ćemo, budući da smo u uzgojnom smislu kod hladnokrvnjaka i posavaca možda i najjača županija, možda iduće godine prvi puta imati i nacionalnu izložbu – rekao je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

Klimatske promjene O nacrtu Strategije možete se izjasniti do 25. svibnja Završena energetska obnova još četiri školska objekta Učenici dobili lijepe škole i dobre uvjete za rad