Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
O nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH

Marušić pozdravio novi zakon: Prijenos upravljanja otvorit će nove mogućnosti

storyeditor/2024-02-23/PXL_061223_107094943.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL DECENTRALIZACIJA ubrzava i gospodarske aktivnosti

– Hrvatska zajednica županija zalaže se za viši stupanj funkcionalne decentralizacije jer će to ubrzati i gospodarske aktivnosti u općinama, gradovima i županijama – rekao je župan Danijel Marušić gostujući u emisiji HRT-a "U mreži prvoga".

U svojstvu predsjednika Hrvatske zajednice županija on je uz državnu tajnicu Ministarstva prostornog uređenja Sanju Bošnjak govorio o novom Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, koji je na snagu stupio 30. prosinca prošle godine.

Njime su poslovi upravljanja neizgrađenim građevinskim zemljištem i građevinama sa zemljištem za redovitu uporabu tih građevina povjereni županijama, gradovima i sjedištima županija, dok su poslovi upravljanja stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu RH.

Župan Marušić istaknuo je kako svi pozitivno gledaju na novi zakon.

Brodsko-posavska županija trenutno ima 288 predmeta državne imovine koje su jedinice lokalne, područne i regionalne uprave spremne staviti u funkciju.

Kao jedan od primjera kada će novi zakon početi davati rezultate Marušić je naveo općinu Staro Petrovo Selo koja je odlučila graditi poslovnu zonu u blizini autoceste i upravo je čestica u državnom vlasništvu, zbog dugog puta rješavanja, bila upitna za nastavak projekta.

– Primjenom novog zakona takvi slučajevi neće se događati, a županije, općine i gradovi dobro su upoznati sa svim razvojnim projektima. Prioritet je identificirati takve čestice, staviti ih u funkciju, što će otvoriti i nove mogućnosti pri korištenju europskih izvora financiranja i planiranju budućih projekata – dodao je Marušić.

On je zahvalio Vladi RH koja je prepoznala potrebu decentralizacije te na ovaj način omogućila da se odluke donose bliže stanovništvu.

storyeditor/2024-02-23/IMG_6206.jpg Jedan od prioriteta u radu općinske vlasti u Gunji Za asfaltiranje ostaje još šest ulica u kojima živi veći broj ljudi storyeditor/2024-02-22/PXL_200224_110400697.jpg Na dočeku u Šibeniku izborniku zaželjeli - zlato u Parizu Ivica Tucak: Snagu crpim od svojih Šibenčana koji mi čuvaju leđa! storyeditor/2024-02-22/b_slager_turizam_smz__1_.jpg 160.000 eura u 2024. za mala gospodarstva koja obavljaju turističku djelatnost Sisačko-moslavačka županija uvodi nove bespovratne potpore za turizam