Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Novi mandat na čelu Hrvatske zajednice županija

Marušić: Promičemo interese regionalne samouprave na nacionalnoj i europskoj razini

SKUPŠTINA zajednice podržala je Marušićevu kandidaturu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Brodsko-posavski župan dr. sc. Danijel Marušić ponovno je izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županije. Skupština zajednice podržala je njegovu kandidaturu i povjerila mu još jedan mandat na čelu nacionalnog udruženja županija. Nastavak suradnje s Vladom za Hrvatsku jednakih mogućnosti prioritet je djelovanja Hrvatske zajednice županija i u 2024. godini.

Osvrnuvši se na ciljeve svog drugog mandata, Marušić je istaknuo važnost međužupanijske suradnje, ali i nastavak suradnje s Vladom RH.

– S više od 60 članova u eksternim radnim skupinama, sedamdesetak mišljenja godišnje na zakone i dvadesetak internih radnih skupina, Hrvatska zajednica županija promiče interese regionalne samouprave na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Već šest godina u tome imamo podršku Vlade Republike Hrvatske – rekao je Marušić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na izbornoj sjednici zajedno s potpredsjednicima i ministrima Olegom Butkovićem i Brankom Bačićem te ministrom Šimom Erlićem. Premijer je rekao da je fiskalna decentralizacija uvelike pomogla razvoju županija, a u u posljednjem krugu porezne reforme intencija Vlade je bila i dodavanje aspekta lokalne fiskalne autonomije. Povjeravanjem poslova ureda državne uprave županijama napravljen je korak i u funkcionalnoj decentralizaciji, a slijedi decentralizacija raspolaganja nekretninama u državnom vlasništvu, kojom se županijama i velikim gradovima daju ovlasti upravljanja dijelom nekretnina na njihovu području.

Za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija ponovno je izabran Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije. Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija čine svi župani i gradonačelnik Grada Zagreba. 

ŽUPAN potvrđuje da je probijena javna nabava, ali i objašnjava razloge za to brodsko-posavska županija "Nove aute kupili smo jer su stari bili dotrajali i podložni kvarovima" Na sjednici je većinom glasova usvojeno izvješće župana Danijela Marušića o radu u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine Održana 20. sjednica Županijske skupštine Vijećnici podržali rebalans i povećanje županijskog proračuna za 19,3 posto Održana je završna konferencija projekta "Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo" brodsko-posavska županija Inženjering u 3D tehnologijama, automatizaciji, robotici i podršci