Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

"Nove aute kupili smo jer su stari bili dotrajali i podložni kvarovima"

ŽUPAN potvrđuje da je probijena javna nabava, ali i objašnjava razloge za to
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U Brodsko-posavskoj županiji trenutačno raspolažu s devet automobila koji se koriste za potrebe 166 zaposlenih službenika, namještenika i dužnosnika

U povodu medijskih napisa o tome kako je Brodsko-posavska županija ove godine kupila pet automobila koji su je koštali više od 270 tisuća eura (s PDV-om) i propitivanja o potrebi njihove kupnje, iz Županije su se oglasili priopćenjem u kojem navode kako trenutačno raspolažu s devet automobila, od kojih su četiri (nova) električna vozila kupljena u prvoj polovini 2023. godine i jedno rabljeno vozilo nabavljeno u posljednjih šest mjeseci 2023. godine.

Ističu kako je odluka o prodaji starih automobila i kupnji novih donesena zbog dotrajalosti prijašnjeg voznog parka i podložnosti kvarovima uslijed višegodišnjeg stalnog korištenja i velikog broja prijeđenih kilometara.

Imaju vlastitu punionicu

Kupljeni električni automobili marke Hyundai (dva Ioniqa i dvije Kone) ukupno su koštali 171.772 eura (bez PDV-a), a rabljeni Audi A6 46.392 eura (bez PDV-a).

– Nabava električnih vozila sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 37.162,39 eura bez PDV-a. Brodsko-posavska županija izgradila je i vlastitu punionicu električnih vozila za potrebe nabavljenih službenih automobila, a koja se napaja iz električne fotonaponske stanice instalirane na zgradi županijske uprave – navode iz Županije.

U priopćenju stoji i kako se automobili u vlasništvu Županije koriste za potrebe 166 županijskih službenika, namještenika i dužnosnika koji obavljaju poslove u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, uz dislocirane matične urede i konstantnu komunikaciju s 26 općina u sastavu županije.

– Moramo znati da Brodsko-posavska županija ima svoju ispostavu u Novoj Gradiški i da imamo takve službe koje zahtijevaju rad na terenu. Županija ima trenutačno u vlasništvu 11 auta. Uvijek se događalo da dva auta budu tzv. veći auti koji se koriste za duga putovanja, a da ostali auti budu manji, koji se koriste uglavnom na području županije ili za kraće relacije. S tim da moram reći da dva od tih 11 auta nisu trenutačno u uporabi. Jedan je pokvaren i procjena je da je popravak neisplativ, a drugi je na popravku – kaže župan Danijel Marušić.

Odgovor na prozivanja

Na prozivanja kako je pri kupnji električnih automobila probijena javna nabava, župan odgovara da im je u vrijeme kada su ih kupovali dobavljač mogao isporučiti samo dvije Kone, dok su za druge dvije trebali čekati nepredvidljivo dugo. Stoga su kupili dvije Kone i dva malo veća Ioniqa, zbog čega je malo probijena javna nabava.

– Vidim da je u medijima iz moje imovinske kartice izvađeno i kakve aute ja privatno vozim. Vozim Opel Astru staru 15 godina i Audi Q7 star 10 godina, za koji smo supruga i ja podigli namjenski kredit. Imam i motor Suzuki star 15 godina, a imao sam i auto BMW X5 2003. godište koji sam prepisao sinu – poručio je Marušić.

Na sjednici je većinom glasova usvojeno izvješće župana Danijela Marušića o radu u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine Održana 20. sjednica Županijske skupštine Vijećnici podržali rebalans i povećanje županijskog proračuna za 19,3 posto Održana je završna konferencija projekta "Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo" brodsko-posavska županija Inženjering u 3D tehnologijama, automatizaciji, robotici i podršci Cilj projekta bio je dodatno obogatiti biciklističku infrastrukturu postojećih biciklističkih staza u općinama Brodsko-posavske županije Nastavak ulaganja u turističku infrastrukturu Garčin, Vrpolje i Klakar dobili nova multifunkcionalna odmorišta za bicikliste