Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Počinje najveća enološka manifestacija Urbanovo 2019.

Međimurci prodaju svoja vina Francuzima, najviše ih zanimaju autohtoni pušipel i graševina

Foto: Međimurska županija
Program manifestacije koja traje od 17. do 31. svibnja predstavljen je na Mađerkinom bregu. Festival pušipela otvara se u petak u 12 sati u dvorani OŠ Štrigova

Fokus ljubitelja vina na dva tjedna seli se na sam sjever Hrvatske, u Međimursku županiju, gdje će se od 17. do 31. svibnja održavati enomanifestacija Urbanovo. Na Festivalu pušipela, koji se otvara u petak u 12 sati u dvorani OŠ Štrigova, posjetitelji će tri dana moći degustirati vina 24 međimurska vinara, a predstavit će se i sedam međimurskih OPG-ova, uz sajam vinarske i vinogradarske opreme, vinske radionice...

Regionalni plac Očekuje se više od 50 izlagača iz regije

Dvoboj s francuskim vinima

Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae David Štampar, najavljujući 20. jubilarno izdanje Urbanova, kaže da se iz godine u godinu trude poboljšati program i kvalitetu manifestacije.

– Noviteti su Masterclass sa slovenskim chefom Igorom Jagodićem i vinska radionica na Mađerkinom bregu s Ericom Zweibelom, francuskim master sommelierom – najavljuje Štampar.

Tema radionice bit će svojevrsni dvoboj francuskih i međimurskih vina. Zanimljivo je da su četvorica međimurskih vinara prošle godine izvozila vino u Francusku, a to će se nastaviti i ove godine. Francuze najviše zanimaju pušipel i graševina. Trojica vinara izvoze u Hong Kong, izvozi se i u Švedsku, Njemačku i Belgiju, jedan vinar plasirao je svoja vina u Japan, a dvije vinske kuće očekuju i izvoz u SAD!

– Proteklu godinu obilježila je odlična prodaja pušipela, za što je uz kvalitetu zaslužna i nova unikatna boca te robne marke koju smo predstavili. Svi vinari koji proizvode pušipel bilježe bolje prodajne rezultate – ističe Štampar.

Projekt vrijedan 31 milijun kuna Metalska jezgra, jedina u državi, dobiva opremu i znanstvenike u području tehničkih znanosti

Za kraj Vinski bal

Prof. doc. dr. sc. Darko Preiner iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta, partnera Urbanova, napominje da s Međimurjem najviše surađuju na klonskoj selekciji pušipela, sorte koja je, kaže, s pravom odabrana za perjanicu međimurskih vina. Dobiveno je pet klonova, svaki s posebnim karakteristikama, koji su posađeni u vinogradu.

– Klonska selekcija ide prema finalu i polako se slaže mozaik – zadovoljan je suradnjom s Agronomskim fakultetom predsjednik udruge vinogradara.

Dana 24. i 25. svibnja bit će održani Dani otvorenih podruma, a već po običaju Urbanovo završava s Vinskim balom 31. svibnja u kuriji Terbotz, gdje će se ceremonijalno otvoriti prva boca pušipela lanjske berbe. Uz domaće posjetitelje očekuju se i gosti iz Slovenije, Mađarske i Austrije.

KULTURNO NASLIJEĐE Bivša stražarnica sad je palača turizma Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst u Međimurju: Pozitivan stav da se svaki problem može riješiti na sjever Hrvatske privlači i američke investitore