Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka 51 pregleda
Ponos Hrvatske

Medalja grada Karlovca uručena Robertu Fajtu za spašavanje ljudskog života

Robert Fajt
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Robert Fajt je prisebnom i hrabrom reakcijom spasio mladog susjeda (17) iz gorućeg stana

Karlovački fotoreporter Robert Fajt, nakon što je početkom godine primio priznanjem Ponos Hrvatske jer je u travnju prošle godine prisebnom i hrabrom reakcijom spriječio veću tragediju i spasio mladog susjeda (17) iz gorućeg stana u karlovačkom naselju Rakovac, dobio je i medalju gradonačelnika Damira Jelića.

Mladić je, nakon noćnog učenja, na štednjaku pržio krumpiriće, ali je zbog umora zaspao, pa je vatra sa štednjaka zahvatila čitavu kuhinju. Obzirom da mu je Robert susjed s trećega kata, primijetio je crni dim i osjetio smrad plastike koja gori, otišao je vidjeti što se događa. Nogom je otvorio vrata i tek tada shvatio razmjere požara. Pozvao je vatrogasce, a do njihovog dolaska vatru je stavio pod kontrolu aparatom za gašenje koji je bio na stubištu. Zbog gustog, crnog dima do kuhinje u kojoj je gorjela vatra, morao je puzati, ali i više puta ulaziti i izlaziti u stan jer nije mogao disati. Njegovo je dozivanje na kraju urodilo plodom jer je iz sobe izašao mladić u čarapama te su zajedno napustili stan, bez posljedica. Robertovu hrabrost i sabranost pohvalili su i karlovački vatrogasci koji su kobnoga dana došli ubrzo nakon poziva i ugasili požar. Tvrde, spriječio je širenje buktinje i spasio ljudski život jer udisanje dima moglo je biti kobno za stanara.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

- Veseli me priznanje, naravno, ali stvarno mislim da bi svatko u takvoj situaciji reagirao instinktivno kao ja. Zatekao sam se u stanu s djecom i išao sam provjeriti što se to događa u prizemlju radi sigurnosti svih. Ne osjećam se junakom, uostalom, to svatko može postati ukoliko pomogne bilo kome tko je u nevolji - skromno o svom pothvatu priča Robert.

- Robertu sam 15 dana nakon što je spasio susjeda htio dati medalju, no ostala je za sada i htio sam je predati kao moju zadnju medalju gradonačelnika, za najviše što može biti, a to je spasiti ljudski život. Meni je sada srce na mjestu. Više od ovoga nema, spasiti ljudski život je najviše što možete učiniti - kazao je Damir Jelić, karlovački gradonačelnik.

Kazao je da je medalje do sada davao intelektualcima za niz postignuća,sportašima, prisjetio se da je medalja Gospici koja je gotovo 45 godina prala kopačke i dresove u nogometnom klubu, izazvala pozitivne reakcije i oduševljenje.

- Iza svake je medalje posebna priča, a ova Robertova je vrh, najviše što čovjek za drugog čovjeka može napraviti - dodao je D. Jelić.