Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo projekt Županije

Medicinska škola Bjelovar – centar kompetentnosti

Bjelovar centar kompetencija
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Projekt centra kompetentnosti vrijedan je 25 milijuna kuna i u sklopu njega škola će uložiti u opremu i infrastrukturu kako bi postala centar u cijeloj regiji

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je projekt regionalnog centra kompetentnosti za zdravstvo. Projekt je vrijedan gotovo 25 milijuna kuna, a vezan je za Medicinsku školu Bjelovar. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija napravila je i prijavila dva projekta za centre kompetentnosti, za Medicinsku školu Bjelovar projekt iz područja zdravstva te za Turističko-ugostiteljske škole Daruvar i Bjelovar projekt centra kompetentnosti iz turizma i ugostiteljstva.

Pozitivna ocjena

Oba projekta pozitivno su ocijenjena, međutim, prema kriterijima Ministarstva znanosti i obrazovanja može se dobiti samo jedan centar kompetentnosti i utvrđeno je kako će to biti onaj Medicinske škole. Tako je Medicinska škola Bjelovar ušla u društvo 25 škola (od 42 prijavljena projekta) u Hrvatskoj u kojoj će se provoditi projekti centara kompetentnosti i to iz strukovnog obrazovanja u sektorima turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva, poljoprivrede i zdravstva.

učenici medicine Brodski učenici Praktično znanje 'bruse' u europskim klinikama

Odabrane škole, pa tako i Medicinska škola Bjelovar, ulagat će u infrastrukturu, novu opremu, laboratorije, uspostavit će se kontakt s poslodavcima kako bi u konačnici, kada završe školovanje, učenici bili što bolje osposobljeni za rad ili nastavak školovanja. Medicinska škola Bjelovar, koja ima polustoljetnu tradiciju obrazovanja, obrazuje učenike za pet zanimanja- medicinska sestra/tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar, fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar i dentalni tehničar. Trenutačno školu pohađa oko 430 učenika godišnje, a s njima radi 45 nastavnika i 9 vanjskih suradnika.

– Naglasit ću da je taj projekt prijavila Županija, ali provodit će ga Medicinska škola u dogovoru s brojnim partnerima s kojima su već potpisani predugovori o suradnji. Ono što je ključno jest da odobrenjem ovoga projekta ulazimo u novo razdoblje jer Medicinska škola je odabrana kao regionalni Centar kompetentnosti, ne samo županije, nego ovog dijela Hrvatske. To zapravo znači da ćemo predviđenim ulaganjima od najmanje 25 milijuna kuna u dva programa koja će biti raspisana na jesen napraviti jedan iskorak. Ja bih rekao da je to svima nama prilika i izazov jer biti regionalni Centar kompetentnosti za ovaj dio Hrvatske znači i odgovornost. Program neće biti samo za učenike Medicinske škole Bjelovar, nego i za niz drugih škola u ovom dijelu Hrvatske, ali i ljude koji su već na tržištu rada. Mene kao župana posebno raduje činjenica da je to samo nastavak ulaganja u naše školstvo – rekao je župan Damir Bajs.

Prekvalifikacija i tečajevi

Odobrenjem projekta centra kompetentnosti Bjelovarsko-bilogorska županija približava se brojci od 400 milijuna kuna vezanih za ulaganja i korištenje europskih sredstava.

– Ovo je prilika da nam se prostorno-tehničkim uvjetima i opremom omogući da pokažemo da možemo biti centar u cijeloj regiji. Možemo pomoći gospodarstvu uključivanjem ranjivije skupine, te im omogućiti prekvalifikaciju ili razne tečajeve koji će omogućiti njihovo uključivanje na tržište rada – rekla je predsjednica Školskog odbora Snježana Pašalić.

Bjelovarsko-bilogorska županija Uručeni ugovori vrijedni 15,2 milijuna kn za obnovu Osnovne škole Rovišće Uskoro kreće najveća obnova škola u županiji Projekt za zadržavanje liječnika Županija će liječnicima subvencionirati kredite, troškove podstanarstva, usavršavanja... Mjere za privlačenje i zadržavanje liječnika