Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan Damir Bajs i ravnateljica Biljana Balenović potpisali ugovore o dogradnji

Medicinska škola dobiva nove učionice, specijalizirane kabinete i laboratorije

Bjelovar
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Škola u Bjelovaru, koja ima 
pedesetogodišnju tradiciju, imat će mogućnost 
doškolovanja profesora i stručnog osposobljavanja

Medicinska škola Bjelovar nadogradit će se za 1500 četvornih metara novog prostora, a početne ugovore potpisala je ravnateljica škole Biljana Balenović, uz prisustvo župana Damira Bajsa. Ugovori su potpisani s tvrtkom Arting d Bjelovar, a vezani su uz izradu projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole vrijedne 240 tisuća kuna. Izgradit će se nove učionice i kabineti te uz postojeće sadržaje uvode se novi prostori, specijalizirani kabineti i laboratoriji s novom opremom.

Župan Damir Bajs i ravnatelj Fonda Dubravko Ponoš obišli su radove na Osnovnoj školi Garešnica u sklopu kojih će se obnoviti i školsko-sportska dvorana BBŽ među vodećim županijama po korištenju Fonda za energetsku učinkovitost Osnovna škola Garešnica dobit će novo ruho vrijedno 11 milijuna kuna, đaci će ići na nastavu u potpuno obnovljenu zgradu

Ulaganje od 30 milijuna kn

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač Medicinske škole Bjelovar prijavila je školu na Javni poziv osnivačima ustanova za strukovno obrazovanje za imenovanje regionalnih centara kompetencije koje je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Krajem srpnja prošle godine Ministarstvo obrazovanja donijelo je Odluku kojom je Medicinsku školu Bjelovar imenovalo regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva. Tako je Medicinska škola Bjelovar ušla u društvo 25 škola, od 42 prijavljena projekta u Hrvatskoj u kojoj se provode projekti centara kompetentnosti, i to iz strukovnog obrazovanja u sektorima turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva, poljoprivrede i zdravstva.

Za žene BBŽ uspješno se provodi godinu dana Projekt 'Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije' zaposlio 70 žena koje brinu o 350 korisnika

Projekt centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar, čija se vrijednost u građevinskom dijelu i opremanju očekuje u iznosu od 30 milijuna kuna, podrazumijeva ulaganja u infrastrukturu, novu opremu, laboratorije. Sve to s ciljem da, kada učenici završe školovanje, budu najbolje moguće osposobljeni za rad ili nastavak školovanja. Osim toga, projekt je to kojim se doprinosi povećanju kvalitete nastave i još boljem standardu učenika Medicinske škole Bjelovar koja kroz pola stoljeća dugu tradiciju obrazuje i usavršava učenike za pet zanimanja: medicinska sestra/tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar, fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar i dentalni tehničar. Ujedno, prilika je to za 390 učenika da uspostave kontakt s poslodavcima, da se dodatno educiraju, usavršavaju svoje znanje u struci, da budu kompetentni na tržištu rada.

Nova Glazbena škola u Bjelovaru Župan Bajs potpisao ugovor za izradu projektne dokumentacije Bjelovar dobiva novu zgradu glazbene škole, moderno zdanje na 2400 kvadrata

Bolji standard obrazovanja

Također, ciljevi centara kompetentnosti su i doprinos razvoju gospodarstva te demografska obnova. Provedbom projekta Centra kompetentnosti bjelovarske Medicinske škole Bjelovarsko-bilogorska županija prelazi 200 milijuna kuna ulaganja u školstvo.

Znatna su to sredstva koja ne samo što županiju svrstavaju u sam vrh ljestvice hrvatskih županija nego i omogućavaju bolji standard obrazovanja za više od deset tisuća učenika koji pohađaju 15 srednjih i 21 osnovnu školu kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija.

– Zahvaljujem Medicinskoj školi koja je zajedno s Bjelovarsko-bilogorskom županijom bila prijavitelj i vodit će ovaj projekt. Naglasit ću da je to prilika za novi standard, koju ćemo sigurno iskoristiti. Moramo govoriti i o tome da ova škola, koja ima pedesetogodišnju tradiciju, imat će mogućnost doškolovanja profesora, stručnog osposobljavanja, nabave nove opreme. Ovaj centar neće biti samo za Bjelovarsko-bilogorsku županiju nego regionalni i za ovaj dio Hrvatske. Osim što će puno značiti našim srednjoškolcima, omogućit će i onima koji se žele doškolovati da kroz program cjeloživotnog učenja dobiju određena znanja i kompetencije – naglasio je župan Damir Bajs.

bebe Već 11 godina Županija izdvaja novac za novorođenu djecu Lani je 500.000 kn bilo premalo, rodilo se više beba pa je budžet povećan