Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Više od 400 sportskih udruga i oko 16.000 sportaša

Međimurje postalo prva hrvatska županija s titulom Europske regije sporta 2022. godine

1/2
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
U Međimurju na svakih 18 stanovnika dolazi po jedan nogometaš. U toj je županiji 6000 registriranih nogometaša i 70 klubova

Međimurska županija proglašena je Europskom regijom sporta 2022. godine i time je postala prva hrvatska županija kojoj je to uspjelo.

Osnovna škola Hodošan ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA OSNOVNE ŠKOLE HODOŠAN Pet milijuna kuna za manju potrošnju energije

– Međimurje je dom brojnih sportskih talenata. Ponosimo se dugom i bogatom sportskom tradicijom te mi je zadovoljstvo istaknuti da na površini od 729,58 četvorna kilometra djeluje više od 400 sportskih udruga i oko 16.000 sportaša – kaže župan Matija Posavec i spominje neke od brojnih sportaša, klubova i udruga koji su ostavili trag u bogatoj sportskoj povijesti Međimurja - od tenisača Franje Punčeca, jedan od najboljih hrvatskih sportaša i osvajač Davis Cupa i polufinalista Wimbledona, Branka Zorka, prvog osvajača olimpijske medalje u atletici u samostalnoj Hrvatskoj i Filipa Udea, osvajača srebrne olimpijske medalje u gimnastici do Antonije Ružić, najbolje europske tenisačice do 16 godina, Alana Perka, svjetskog prvaka u sportskom ribolovu i Lucije Lesjak, svjetske prvakinje u karateu.

U Međimurju djeluje više od 6000 registriranih nogometaša u 70 aktivnih nogometnih klubova, što znači da na svakog 18. stanovnika dolazi po jedan nogometaš.

– Čak jedna trećina naših građana aktivno se bavi nekim oblikom sporta, a to je rezultat sustavnog ulaganja i rada desetljećima. Možemo se pohvaliti i činjenicom da na području Međimurja imamo sportske udruge sa stoljetnom tradicijom – ističe Mato Kljajić, predsjednik Zajednice športskih saveza i udruga Međimurske županije i predsjednik Međimurskog nogometnog saveza, te član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza.

Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste 'Svjetski centar Pušipela' U rekonstrukciju i uređenje Doma kulture u općini Štrigova ulaže se 15 milijuna kuna U Štrigovi se uređuje prvi svjetski centar pušipela, nekad zapostavljene sorte grožđa

Put od ideje do proglašenja Europskom regijom sporta 2022. godine od strane Udruženja europskih prijestolnica i gradova sporta ACES Europe trajao je gotovo godinu dana, navodi dopredsjednik Zajednice športskih saveza i udruga Međimurske županije Mario Vukoja.

– Zahvaljujući malom, ali pravom timu, uspjeli smo pokazati Europi sportske vrijednosti Međimurja, a ovom titulom želimo još više približiti sport Međimurcima, stvoriti nove projekte i dodane vrijednosti u sportu – veli.

Prestižna titula velika je prilika za Međimurje, a prilike, napominje župan Posavec, stvaraju ljudi koji su proaktivni, imaju kvalitetnu viziju pozicioniranja Međimurja tamo gdje pripada, među predvodnike, uspješne, prepoznate regije u svim područjima. U opsežni proces kandidature bili su uključeni i pročelnica UO-a za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić, stručni suradnik za sport Nenad Ujlaki, tajnik ZŠUIS-a Tomica Jakopec i Ana Kralj iz REDEA-e.