Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
U rekonstrukciju i uređenje Doma kulture u općini Štrigova ulaže se 15 milijuna kuna

U Štrigovi se uređuje prvi svjetski centar pušipela, nekad zapostavljene sorte grožđa

Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste 'Svjetski centar Pušipela'
Foto: Međimurska županija
Na raspolaganju su 1172 četvorna metra pa su i udruge civilnog društva dobile kvalitetan prostor za rad

Nekad zapostavljana sorta grožđa, koju u većem dijelu Hrvatske nazivaju moslavac, u Sloveniji šipon, a u Mađarskoj furmint, postala je lijepa vinska priča u Međimurju.

Projekt vrijedan oko 11 milijuna kuna "Goričko sviralo" nova turistička atrakcija na Mađerkinu bregu u općini Štrigovi

Pušipel, tradicionalna sorta grožđa, desetljetnim je ustrajnim radom međimurskih vinara okupljenih u udruzi Hortus Croatie i Međimurske županije postala poznato i nagrađivano vino okićeno i Decanterima, a sad dobiva i svoj centar u obnovljenim prostorima Doma kulture u Štrigovi. Zahvaljujući projektu vrijednom 15 milijuna kuna rekonstruiran je i dograđen postojeći Dom kulture površine 1172 četvorna metra, čime je dobiven i kvalitetan prostor za rad udruga civilnog društva te organizaciju kulturnih i društvenih događanja, a ugrađeno je i dizalo koje omogućuje pristup osobama smanjene pokretljivosti.

– Slijedi opremanje dvorane s 231 sjedaćim mjestom, prostorija za rad udruga, Turističko-informativnog centra, prostorija za druženje i boravak, čajne kuhinje, spremišta i sanitarnih čvorova – najavili su u Međimurskoj županiji.

Interpretacijski koncept postavljen je kao dio šire interpretacije prirodne i kulturne baštine Međimurske županije pod nazivom Ekomuzej "Međimurje malo", strateški proizvod planiran masterplanom turizma.

VRTIĆ DJEČJA MAŠTA DOBIO NOVU ZGRADU I PRIZNANJE ZA RAD S MALIŠANIMA Prva europska točka za rad s darovitima

Obnovljene prostore Društvenog doma u Štrigovi nedavno su obišli župan Matija Posavec i voditelj Turističko-informativnog centra Štrigova Josip Mikec.

Kako je istaknuto, postav Centra omogućit će posjetiteljima da potpuno dožive sve čari Međimurske vinske ceste bez obzira na vanjske objektivne ili subjektivne ograničavajuće faktore, i to kroz šest cjelina.

Obuhvaćen je povijesni razvoj vinogradarstva i vinarstva s naglaskom na tradiciju Međimurja, folklorni običaji, mitovi i legende te drugi socijalni i društveni fenomeni koji se vezuju uz vino, vinske sorte zastupljene na području Gornjeg Međimurja, tehnologija proizvodnje, specifičnosti radova u vinogradu i podrumu...

Radovi u međimurskim osnovnim i srednjim školama Energetska obnova Graditeljske škole stajat će 7,9 milijuna kuna

Obrađeno je i područje o karakteristikama vinarskih alata i uređaja kroz povijest, terroir sa svim svojim sastavnicama, vinari na Međimurskoj vinskoj cesti kroz osobne životne priče svakog vinara, te degustacija kao vrhunca priče o Međimurskoj vinskoj cesti i njezinom posebnom brendu, vinu pušipelu, zaštićenoj robnoj marki, uz vodstvo sommeliera i lokalnih vinara.

Međimurska županija je u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu još 2011. godine pokrenula projekt klonske selekcije te sve cjenjenije sorte.