Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
COVID-19

Međimurje više nije među 100 europskih regija s najvećom incidencijom zaraze

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Do subote je cijepljeno oko 1670 osoba, ozbiljnih nuspojava zasad nema

Danas počinje nastava u drugom polugodištu koja će se u Međimurskoj županiji za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola i učenike 4. razreda srednjih škola odvijati prema A modelu nastave, odnosno u školi, dok će se za ostale učenike odvijati online. Stoga je ponovno organiziran besplatan prijevoz za učenike, koji će vratiti prijepodnevne autobusne linije za srednjoškolce, dok će se za učenike osnovnih škola nastaviti ustaljena praksa prijevoza.

ŽUPANIJA POTIČE KVALITETNE PROGRAME UDRUGA Za doprinos razvoju poljoprivrede 90.000 kuna

Pročelnica Blaženka Novak ističda će se nastava odvijati u prijepodnevnoj smjeni, a nastave li se iduća dva tjedna povoljni epidemiološki trendovi, razmotrit će se odvijanje nastave u školi za sve učenike. U 14 dana postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja iznosi 19,7 posto, a 14-dnevna incidencija testiranja PCR metodom je 509 pozitivnih na 100.000 stanovnika. Prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije Međimurje je i dalje nije među 100 europskih regija s najvećom incidencijom, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Prošlog tjedna je broj aktivnih slučajeva pao ispod 400. S obzirom na kontinuirani trend smanjenja broja oboljelih i hospitaliziranih pacijenata, više ne postoji potreba za mobilizacijom tercijarnog respiratornog centra jer su bolnički kapaciteti u ovome trenutku dovoljni za zbrinjavanje pacijenata s COVID-19. Palijativni COVID centar će nastaviti s radom, i po završetku pandemije koristit će se kao prostor za pružanje zdravstvene skrbi građanima. U Međimurskoj županiji se od 27. prosinca 2020. godine provodi cijepljenje prema dokumentu koji je izdalo Ministarstvo zdravstva. U prvoj fazi se cijepe zdravstveni radnici, korisnici domova za starije osobe i zaposlenici u domovima.

VRIJEDAN POTICAJ Potpisana 54 ugovora za potpore razvoju gospodarstva i obrtništva

U drugoj fazi cijepit će se kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina, dok će se građani moći cijepiti u trećoj fazi. Građani koji se žele cijepiti, posebice osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici, mogu se javiti svojim liječnicima obiteljske medicine i pribilježiti se za cijepljenje. Zainteresiranima za cijepljenje omogućeno je i javljanje u pozivni centar na broj telefona 040/372-350. Do subote je u Međimurju je cijepljeno oko 1670 osoba. Nisu zabilježene ozbiljne nuspojave