Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
međimurska županija

Međimurju 'Zlatna jabuka' za postignuća u održivom turizmu

Zlatna jabuka Međimurju
Foto: Međimurska županija
Riječ je o prestižnoj nagradi koju godinama dodjeljuje Međunarodna federacija novinara i putopisaca FIJET, najstarije svjetsko udruženje ove vrste koje ima 650 članova iz 30 zemalja

Prestižna nagrada za postignuća u održivom turizmu 'Zlatna jabuka', koju dodjeljuje Međunarodna federacija novinara i putopisaca FIJET, ove je godine stigla u Međimursku županiju. Za tu nagradu, koji neki nazivaju turističkim Oscarom, trebalo je ispuniti brojne zahtjevne kriterije, osobito u području očuvanja okoliša te bioresursa, odnosno održivog turizma, pojašnjavaju u Međimurskoj županiji, koja već otprije nosi oznaku "Green Destination" za održivi turizam kao prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu.

Vizionarski pristup

– Ova je nagrada dokaz da naš pristup razvoju turizma, koji uključuje održivost, inovativnost i dugoročnu viziju, daje rezultate. Ulaganjem u našu bogatu kulturnu baštinu, prirodne ljepote i vrhunske turističke sadržaje uspjeli smo stvoriti destinaciju koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Međimurje nije samo regija, to je destinacija koja živi autentičnost te povezuje prošlost i budućnost, prirodu i kulturu. Zahvaljujući predanom radu lokalne zajednice, ugostitelja i turističkih djelatnika, Međimurje postaje sinonim za kvalitetu, inovativnost i gostoprimstvo. Iznimno nam je važno i to što sve ovo radimo čuvajući naš okoliš i nasljeđe te osiguravajući da turizam bude održiv i koristan za sve naše građane. Nastavit ćemo širiti svoju ponudu, ulagati u nove projekte i stvarati inovativne turističke proizvode koji će dodatno unaprijediti položaj Međimurja kao vodeće destinacije u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali i šire. Ova nagrada je potvrda da smo na pravom putu i da naš vizionarski pristup donosi plodove – rekao je župan Matija Posavec.

"Zlatnu jabuku" od 1970. najuspješnijim turističkim destinacijama dodjeljuje ugledna međunarodna asocijacija novinara i putopisaca sa sjedištem u Parizu. FIJET je najstarije svjetsko udruženje ove vrste, ima 650 članova iz 30 zemalja, a misija nagrade je podizanje razine svjetskog turizma i svijesti o važnosti razvijanja održive turističke ponude.

– Jedno je to u nizu priznanja koje Međimurje dobiva u razvoju održivog turizma, a posebno je važno jer dolazi od tako ugledne globalne organizacije turističkih novinara i naravno da nastavljamo naporno raditi na još boljoj kvaliteti našeg turističkog proizvoda i ukupnoj kvaliteti života međimurske lokalne zajednice – istaknuo je direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula.

Zaslužena nagrada

Tina Čubrilo, predsjednica Međunarodnog udruženja novinara i pisaca u turizmu, i Tijani Hadad, predsjednik FIJET-a, pojasnili su kako nagradu dodjeljuju za očuvanje i unapređivanje povijesno-kulturne baštine te tradicije u funkciji turizma, a da bi je dobila, destinacija mora biti i održiva.

– Međimurje zasluženo dobiva Zlatnu jabuku – rekao je predsjednik FIJET-a. "Zlatne jabuke" dosad su u Hrvatskoj osvojili Dubrovnik, Split, Vučedol, Opatija i Rovinj.

– Okretanje zelenoj poslovnoj strategiji izuzima Međimurje iz hrvatskih okvira i kao regiju ga svrstava uz najosvještenije na svijetu kao što su Kostarika, Azori, Palau-Malezija, Galapagos i Slovenija – piše u obrazloženju nagrade Međunarodne federacije novinara i putopisaca.

storyeditor/2024-10-04/MZC.jpg Novi kulturni projekt Snimat će se film o sv. Jeronimu, rođenom u Štrigovi (Stridonu) storyeditor/2024-10-04/MZB.jpg Inicijativa Međimurske županije upućena Vladi i Ministarstvu "Neka država preuzme financiranje plaća u vrtićima" Županijska sjednica MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Država preuzela bolnicu, zaustavljen i projekt centra za palijativnu skrb?