Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Inicijativa Međimurske županije upućena Vladi i Ministarstvu

"Neka država preuzme financiranje plaća u vrtićima"

storyeditor/2024-10-04/MZB.jpg
Foto: Međimurska županija U VRTIĆIMA u Međimurskoj županiji je 669 zaposlenika, od čega 420 odgojitelja

– Predlažemo da država preuzme financiranje plaća djelatnika u dječjim vrtićima jer je to način da uvede pravedniji model podrške koju država pruža jedinicama lokalne samouprave. U sustavu predškolskog odgoja situacija je kritična, teret za JLS-e postao je neizdrživ i priječi razvojne projekte. Istovremeno, demografska situacija u zemlji je zabrinjavajuća, a ovaj model je direktno vezan uz demografiju jer težimo da vrtići budu besplatni za roditelje – rekla je Đurđica Slamek na sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika na kojoj je bio je i ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić sa suradnicima. Međimurska županija u srpnju je poslala prijedlog predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, no odgovora na tu inicijativu još nema.

– Odavno smo, mnogo prije Vladine porezne reforme, rasteretili građane i kod nas nema prireza. Među 22 općine i tri grada u Međimurskoj županiji nema nijedne jedinice koja ne primjenjuje potpore za sve dobne skupine građana, na mnogim područjima djelovanja. Tako je i sa skrbi za djecu i mlade gdje se izdvajaju sredstva za novorođenčad, provodimo projekte i mjere vezane uz usklađenje profesionalnog i obiteljskog života, poput financiranja duljeg rada vrtića, jedina smo županija u Hrvatskoj koja financira osobne asistente za djecu s razvojnim poteškoćama i u vrtićima, u što ulažemo oko pola milijuna eura na godišnjoj razini zato što svako dijete mora imati jednaku šansu. Prvi smo uveli besplatan prijevoz za učenike srednjih škola i studente, pomažemo i jednokratnim potporama, nagradama za izvrsnost, besplatnim prijevozom, a za djecu iz romske populacije osiguravamo efikasan model pripreme za školu – rekao je župan Posavec. Dogradit će, urediti ili izgraditi 30 vrtića.

– Najveći poticaj u premošćivanju problema je činjenica da ove godine imamo 167 djece više u vrtićima nego lani. U Međimurju 4088 djece pohađa vrtić i nema bolje demografske mjere od ove koju predlažemo. U našem kraju u vrtićima imamo 669 zaposlenika, od čega 420 odgojitelja. Trošak države po modelu koji predlažemo, na primjeru naše Županije, iznosio bi 15-ak milijuna eura na godišnjoj razini – rekao je Posavec. 

storyeditor/2024-10-04/a_palijativa_foto_kristijan_toplak.jpg Uskoro počinje adaptacija prostora U Palijativnom stacionaru u Virovitici bit će osam postelja storyeditor/2024-10-06/PXL_121022_96090234.jpg Tradicionalni Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske Manifestacija koja 21 godinu promovira plesnu umjetnost storyeditor/2024-10-04/doku_2.jpg Ove godine zemlja partner festivala je Norveška 19. DOKUart otvorio "Songs of Earth", norveški kandidat za Oscara