Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Uskoro počinje adaptacija prostora

U Palijativnom stacionaru u Virovitici bit će osam postelja

storyeditor/2024-10-04/a_palijativa_foto_kristijan_toplak.jpg
Foto: Kristijan Toplak IDEJA postoji već šest godina, prva faza radova koštat će oko 370.000 eura, a uključuje građevinske radove

Uskoro počinje rekonstrukcija i adaptacija prostora Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, u kojima se danas nalaze ambulante Odjela za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice Virovitica, u budući Palijativni stacionar u Virovitici. Vrijednost prve faze radova iznosi oko 370.000 eura.

– Svi znamo da ideja postoji već šest godina, ali čim su nam se stvorili preduvjeti, zahvaljujući Županiji i županu Igoru Androviću, imali smo spreman projekt i mogli smo s njim aplicirati za potrebna sredstva. Od Ministarstva zdravstva smo za ovu prvu fazu, gdje su samo građevinski radovi, dobili 170.000 eura, a ostatak, po 50.000 eura, dodali su Županija i Dom zdravlja VPŽ-a.

Nakon građevinskih radova, koji bi trebali završiti do 23. svibnja 2025., slijedi opremanje prostora, a za to će nam trebati dodatnih oko 650.000 eura. Odobreno nam je osam postelja stacionarnog palijativnog tipa jer smo limitirani s kvadraturom prostora koji će se obnoviti. Mi danas nemamo mogućnost smjestiti osobe u terminalnoj fazi bolesti u adekvatan prostor, gdje će imati 24-satnu zaštitu, brigu, a pritom im smanjiti bol koja je intenzivna u terminalnoj fazi. Nažalost, na području županije imamo samo jedan mobilni palijativni tim u kojem jedna medicinska sestra pokriva područje od Otrovanca do Orahovice. U budućnosti, s osam palijativnih postelja, makar malo ćemo olakšati situaciju potrebitima na našem području – kazao je dr. Ivica Fotez, ravnatelj Doma zdravlja VPŽ-a. 

storyeditor/2024-10-04/doku_2.jpg Ove godine zemlja partner festivala je Norveška 19. DOKUart otvorio "Songs of Earth", norveški kandidat za Oscara Vodovod Kprivnice OPSKRBA VODOM Koprivničke vode imaju novi sustav nadzora vodoopskrbe i odvodnje storyeditor/2024-09-30/BBK_Sismis.jpeg Samobor Samoborski 'Sajam mogućnosti' okupio 780 osnovnoškolaca