Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
"Ti si meni po serdini srca"

Međimurske popevke pjevalo više od 200 izvođača

Foto: Međimurska županija
U Centru za kulturu predstavilo se dvadesetak udruga iz cijelog Međimurja

U Centru za kulturu u Čakovcu je u povodu godišnjice uvrštavanja međimurske popevke na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine održan koncert međimurskih popevki "Ti se meni po serdini srca". Predstavilo se dvadesetak udruga i više od 200 izvođača.

Gospodarski pokazatelji Plaće u prosjeku rasle za 7,43 posto

– Međimurska popevka utkana je u svaki međimurski dom i nije samo zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske već je prije godinu dana upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO kao bi se cijeli svijet upoznao s tradicijom našeg puka. Naši ljudi su se, kroz povijest, uz popevku rađali, slavili, tugovali, ispraćali i dočekivali. Da nije bilo popevke, ne bi bilo Međimurja u današnjim granicama – rekao je župan Matija Posavec.

Popevka je bila inspiracija i mnogim djelima klasične, ali i suvremene glazbe. Poticanjem provedbe programa zaštite i očuvanja različitih tradicijskih znanja i umijeća putem radionica, obrazovnih i izvannastavnih programa, dokumentiranja, istraživanja, međunarodne suradnje i drugih aktivnosti intenzivno će se, kako je istaknuto, raditi na očuvanju popevke kao nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Godišnjica uvrštenja popevke na UNESCO-ov popis Svaki šesti Međimurac amaterski se bavi kulturom i baštinom

Obilježavanje godišnjice pokrenuli su predsjednik Zajednice hrvatskih KUU-a Međimurske županije Dejan Buvač i etnologinja, književnica i glazbenica Lidija Bajuk.