Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Godišnjica uvrštenja popevke na UNESCO-ov popis

Svaki šesti Međimurac amaterski se bavi kulturom i baštinom

1/2
Foto: Međimurska županija
U Čakovcu će se prezentirati popevka u izvornom obliku nastupom većine članova Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, najavljeno je, a program će se održati i u Zagrebu

"Ti si meni po serdini srca" naziv je manifestacije koja će se u organizaciji Međimurske županije, Matice hrvatske, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Udruge Matapur, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva kulture, održati 26. i 28. studenog ove godine u Čakovcu i Zagrebu.

Međimurska županija Podrška poduzetnicima u osvajanju tržišta U inkubatoru raste četrdeset tvrtki s više od 120 zaposlenih

Uskoro će se, naime, navršiti godina otkako je na sjednici UNESCO-ova međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja, kao samostalna nominacija, upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

U Registru od 2013.

Popevka je još 2013. godine upisana u Registar kulturnih dobara RH, a 2016. započelo se s pripremama za izradu nominacije za UNESCO u suradnji sa stručnjacima dr. sc. Lidijom Bajuk, dr. sc. Nailom Ceribašić i dr. sc. Tvrtkom Zebecom uz potporu lokalne zajednice i ustanova s područja Međimurske županije. – U Čakovcu ćemo prezentirati popevku u izvornom obliku i to nastupom većine članova Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije. Drugi dio programa je stručno-znanstveni kolokvij s umjetničkim programom u Zagrebu. Znanstveni dio obuhvatit će fenomen međimurske popevke, dok će umjetnički program biti nešto drukčiji, obuhvaćat će sve vidove glazbe, a ne samo tradicijski – najavljuje obilježavanje godišnjice predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač. Dr. sc. Lidija Bajuk ističe da je takvim manifestacijama cilj aktivna briga o međimurskoj popevki i vjeruje da će ih u budućnosti biti još i više.

Andrašec u interpretaciji hrvatskoga juga Četvrta Furjonova zviezda spojila Međimurje i Dalmaciju

– O međimurskoj popevki govorit će se u povijesnom, etnokoreološkom, etnomuzikološkom, jezikoslovnom, povijesno-književnom i muzeološkom kontekstu. Između izlaganja svakog govornika bit će glazbeno-umjetnički broj, izvedba različito žanrovski obrađenih tradicijskih međimurskih pjesama, a nastupit će i glazbena diva Josipa Lisac, velika ljubiteljica međimurske popevke – najavljuje dr. sc. Bajuk.

Koncert 26. studenoga

Župan Matija Posavec ističe da je najveće bogatstvo Međimurja upravo njegov identitet. – Identitet čine ljudi, njihove vrijednosti, povijest i kultura, a popevka je neizostavni dio naše baštine. Smotra u Nedelišću održava se od 1971., a u tom je vremenu obuhvatila više od 8000 izvođača. Ako uzmemo u obzir sve naše predsmotre i kulturne manifestacije te rad Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, dolazimo do spoznaje da se više od 20.000 Međimurki i Međimuraca na neki način bavi kulturnim amaterizmom – poručio je župan Posavec.

Koncert međimurskih popevki na rasporedu je 26. studenoga u 18 sati u Centru za kulturu Čakovec. Ulaz je besplatan. 

Nove, dosad neiskorištene mogućnosti u razvoju turizma U Toplicama Sveti Martin otvoren prvi autokamp u Međimurju Ulaganje u najdarovitije učenike Otvoren jedinstveni Centar izvrsnosti iz matematike, kemije, fizike i biologije