Izbornik
Naslovnica Županije
Ulaganje u najdarovitije učenike

Otvoren jedinstveni Centar izvrsnosti iz matematike, kemije, fizike i biologije

Foto: Međimurska županija
Iz Srednje škole Čakovec, Tehničke škole, Srednje škole Prelog i Gimnazije prijavilo se stotinjak učenika

Prirodna znanost kao jedna od najprofinjenijih djelatnosti ljudskog uma nije oblikovana krutim slovom otisnutim na prašnjavom papiru ili kao plod čiste racionalne misli starogrčkih filozofa već kao rezultat opažanja prirodnih fenomena i empirijskog proučavanja u kontroliranim uvjetima te traženja općih zakonitosti koji se daju sažeti u elegantne matematičke jednadžbe. I upravo tako bi je trebalo naučiti. To je ipak često nemoguće izvesti u dovoljnoj mjeri na redovnoj nastavi, stoga Centar izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije tim više dobiva na važnosti za nas učenike zainteresirane za predmete o kojima ovdje imamo priliku više učiti i u njima se usavršavati. Sretan sam što imam priliku biti dio ovog projekta i hvala svima koji su nam to omogućili – rekao je Ivan Premuš, učenik Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, koji je upisao prirodoslovno-matematički smjer.

Nove, dosad neiskorištene mogućnosti u razvoju turizma U Toplicama Sveti Martin otvoren prvi autokamp u Međimurju

Bezbroj sati rada

U toj srednjoj školi, jednoj od najcjenjenijoj u državi, otvoren je Centar izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije.

– Dobro došli u kuću znanja Međimurske županije i ovo što danas radimo sjajan je početak nečega što će desetljećima funkcionirati i koji će iznjedriti mnoge znanstvenike, talentirane ljude u svom području. Naša se škola profilirala u odgojnu i obrazovnu uslugu koja je ostvarila brojne uspjehe i rezultate na državnom i međunarodnom planu, zahvaljujući upravo STEM području. Ova je priča nadogradnja svega što imamo u razredima diljem Međimurske županije i hvala vam svima što ste se uključili – kazala je ravnateljica Sandra Breka Ovčar.

Sve veći broj djece u najmlađem gradu u Hrvatskoj Solin kreće u rekonstrukciju OŠ Vjekoslava Paraća koja obilježava 50 godina rada, a gradit će se i vrtić

Iz Srednje škole Čakovec, Tehničke škole, Srednje škole Prelog i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec prijavilo se stotinjak učenika – iz biologije 42, matematike 27, kemije 21 i 12 iz fizike. S njima će raditi 17 nastavnika, a voditelj je Centra Krešimir Trojko.

– Često se hvalimo brojem učenika koji su osvojili vrhunska odličja, iza svakog njihova uspjeha stoji bezbroj sati rada učenika i mentora – rekla je uime mentora Žaklin Lukša.

ČAZMA Počela obnova Područne škole u Grabovnici

Osigurali 230.000 kuna

– Izvrsnost treba poticati, a ulaganje u obrazovanje najbolja je investicija za našu budućnost. Otvaranjem Centra izvrsnosti MŽ-a iz matematike, kemije, fizike i biologije jedinstveni smo u Hrvatskoj u takvoj organizaciji Centra. Hvala svima vama mentorima, učenicima, ravnateljici što ste pokazali da želite ulagati u sebe, u znanje i da želite nešto više i bolje. Pratimo vas i vaš rad i zaslužujete najbolje uvjete za svoje obrazovanje. Želim vam puno sreće i uspjeha i u budućnosti – poručio je župan Matija Posavec.

Međimurska županija je kao osnivač osigurala 230.000 kuna, čime su pokriveni troškovi rada nastavnika, oprema, nabava stručne literature, stručnog usavršavanja nastavnika, gostovanja vanjskih predavača i stručnjaka te interdisciplinarni projektni dan za sve učenike.