Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
28. studenog proglašen je Danom međimurske popevke

'Međimurske popevke su i priče predaka, odraz tuge i radosti'

storyeditor/2024-06-14/MZA.jpg
Foto: Međimurska županija MEĐIMURSKA POPEVKA je 2013. uvrštena na Listu nematerijalnoga kulturnog dobra RH, a od 2018. godine upisana je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva
Nakon održane dvije ovogodišnje predsmotre u Donjem Kraljevcu i Murskom Središću, te dječje smotre u Svetom Martinu na Muri, održana je jubilarna 40. smotra Međimurskih popevki

Nakon održane dvije ovogodišnje predsmotre u Donjem Kraljevcu i Murskom Središću te dječje smotre u Svetom Martinu na Muri, održana je jubilarna 40. smotra Međimurskih popevki. Organizator je Kulturno-umjetnička udruga Seljačka sloga Nedelišće, uz suorganizaciju odbora za Međimurske popevke Zajednice HKUU-a Međimurske županije.

I četiri dječje

Članovi stručne komisije, Branimir Magdalenić i Miroslav Novak, uz predsjednika Stjepana Hranjeca, nakon ispjevane 68 popevke na predsmotrama, za središnju odabrali su njih 21, od čega četiri dječje.

– Međimurska popevka dio je našeg identiteta i zajedništva. Hvala svim vrijednim čuvarima našeg kulturnog blaga, naše tradicije i naše povijesti koji ga prenose na mlađe generacije i time promoviraju naše Međimurje i naš međimurski identitet – rekao je župan Matija Posavec i otvorio smotru.

Međimurske popevke 2013. godine uvrštene su na Listu nematerijalnoga kulturnog dobra Republike Hrvatske kao najveće nematerijalno blago Međimurja, od 2018. godine upisana je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, a 28. studenoga Međimurska županija proglasila je Dan međimurske popevke i na taj dan će se u svim školama i ustanovama kulture potaknuti organiziranje prigodnih sadržaja u čast međimurske popevke.

U Nedelišću je predstavljena i knjiga "Antologija međimurske popijevke", autora dr. sc. Stjepana Hranjeca i Branimira Magdalenića, koja se već sada smatra jedinim od kapitalnih djela u povijesti Međimurja. Rezultat je višegodišnjeg istraživanja i prikupljanja glazbenog materijala, a autori su se posebno potrudili da svaki zapis bude što autentičniji. Djelo na 600-tinjak stranica obuhvaća više od 300 pjesama kao i dječje popevke. Knjiga je važan doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Međimurja, jer međimurske popevke nisu samo glazbeni izrazi, one su, kako je rečeno, i priče predaka, odraz njihovih radosti, tuge, ljubavi i patnje.

Umjetnost riječi i melodija

– Naša popevka je naša osobna iskaznica, to smo mi. I zato ona ima nacionalnu vrijednost jer predstavlja nas. Međimurska popevka umjetnost je riječi i melodija, a u ovoj knjizi nalaze se najbolje popevke koje je naš narod pjevao unatrag pedeset godina na najpoznatijoj smotri međimurske popevke u Nedelišću – rekao je dr. sc. Hranjec. A B. Magdalenić naveo je kako je njegov zadatak bio da se sačuva izvornost napjeva tako da se odredi za koju skupinu pjevača i ansambla je popevka.

– Tonalitet, melodija, harmonija i arhaičnost bio je moj glavni zadatak, bilo je zahtjevno, ali smatram da smo odraditi dobar posao – kazao je Magdalenić. O važnosti knjige govorio je i Zoran Turk, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec.

– Cilj naše generacije je da u nasljeđe budućim generacijama ostavimo ovo naše blago koje je na UNESCO-ovoj reprezentativni listi nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva i kojoj smo darovali njezin dan u godini – rekao je župan Posavec.

storyeditor/2024-06-14/DSC_8188.JPG Povijesni uspjeh Rukometnog kluba Sisak Župan Ivan Celjak primio je zlatne sisačke rukometaše storyeditor/2024-06-14/popust_starcima_B.jpeg Pogodnosti za sve građane s više od 65 godina Starijima 50% popusta za bazene, koncerte, kino, utakmice storyeditor/2024-06-15/Rimski_dani_7.jpg Vinkovci su bili jedno od glavnih sjedišta Rimskog carstva na ovim prostorima Rimljani, Rimljanke, legionari i gladijatori pokazali čari antike