Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MATIJA POSAVEC:

'Mi Međimurci uvijek smo se za sve sami morali izboriti'

Matija Posavec
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Međimurski župan Matija Posavec rekao je da je smanjenje plaća bilo nužno prvenstveno zbog sanacije minusa koji je zatekao u proračunu. Drugi je razlog usmjeravanje određenih sredstava na projekte, poput besplatnih udžbenika i besplatnog prijevoza za osnovnoškolce i srednjoškolce

Prema istraživanju portala gradonačelnik.hr, vi ste župan s najmanjom plaćom u Hrvatskoj, dobivate oko 14.980 kuna neto. Što vi na to kažete?

To da imam najmanju nije ništa novo, tako je od 2013. kad sam izabran na dužnost župana. Odmah po dolasku uslijedila je reorganizacija županijskih službi, smanjenje s devet upravnih odjela na pet, a svim je djelatnicima osnovica smanjena za devet posto. Ukinuo sam cipelarinu i još neka prava iz Pravilnika o radu. Sve je to rezultiralo manjim plaćama. No, bez obzira na to što imam najmanju plaću među županima, ona je još uvijek veća od prosjeka plaće u našoj županiji i državi.

Predrag Goričanec izrađuje ekološke krovove od slame za koju sam sadi žitarice Kak' su gradili naši stari Novi hit - ekološki krovovi od slame koji mogu trajati desetljećima

Kakve su bile reakcije zaposlenika i županijskih službenika na mjere štednje?

Smanjenje plaća bilo je nužno prvenstveno zbog sanacije minusa koji sam zatekao u proračunu. To je bio prioritet. Drugi je razlog usmjeravanje određenih sredstava na projekte koje sam pokrenuo, poput besplatnih udžbenika i besplatnog prijevoza za osnovnoškolce i srednjoškolce. Reakcija zaposlenih nije mi bila u fokusu jer je prosjek plaće u županijskoj upravi u onom trenutku, a tako je i danas, iako u nešto manjoj mjeri, veći od onog koji imaju međimursko gospodarstvo i privatni sektor.

U zanimljivoj ste situaciji. Na županijskoj razini surađujete sa SDP-om, a na državnoj HNS je partner HDZ-u. Tu treba znati balansirati. Kako savez HNS-a i HDZ-a utječe na priljev novca s državne razine?

Uvijek smo se morali snalaziti sami bez obzira na politiku koja je vladala na državnoj razini.

Nitko nam ništa nije davao na lijepe oči, sami smo se morali izboriti. Moje političko djelovanje ide u tom pravcu da mi u poslu nisu na prvom mjestu političke stranke, nego ljudi.

Suradnja sa SDP-om u Međimurju sukladna je rezultatima izbora i volji biračkog tijela koju najviše poštujemo, a što se tiče suradnje na nacionalnoj razini, u tim odlukama nisam sudjelovao jer sam u prvom redu župan Međimurske županije, a tek onda stranački dužnosnik.      

Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca Sukob HDZ: Gradonačelnička plaća u Vrgorcu 9000 kn; Pranić: Volonter sam bez naknade