Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Predsjednik u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Milanović: Moju potporu imaju oni koji rade predano

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Iako Županija može sama, nema razloga da nemamo isti model kao u Puli, gdje je 75 posto vraćeno iz državnog proračuna, rekao je pri obilasku župan Damir Bajs

Na poziv župana Damira Bajsa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u radnom posjetu boravio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je obišao županijsku Ustanovu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Suvenir Arbor u Siraču, u gradu Daruvaru održao je radni sastanak s predstavnicima Saveza Čeha, predstavnicima Koordinacije nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije te saborskim zastupnikom za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimirom Bilekom.

branitelj upozorava na sporo rješavanje problema Župan Bajs pomoći će umirovljenom branitelju

Novi standard

– Ja bih zahvalio predsjedniku RH na dolasku na moj poziv. Počeli smo posjet u Suveniru, jednoj od samo tri ustanove u Hrvatskoj gdje rade invalidi. Ta tvrtka izašla je iz predstečaja, a sada imaju investicije od 2 milijuna eura i zarađuju prodajom svojih proizvoda, ali i zapošljavaju. Kada govorimo o posjetu Daruvaru, taj posjet je bio vezan uz multikulturalnost i nacionalne manjine sastankom u Savezu Čeha. Ovdje smo sada na gradilištu nove zgrade Opće bolnice Bjelovar koja je pred završetkom. Ovaj objekt vrijedan je 272 milijuna kuna, bit će napravljen u roku i ispod cijene i to je bolnica koja će dati novi standard 21. stoljeća. Ulaganje u bolnice treba biti i jest prioritet svih nas. Od Vlade očekujem potporu u sufinanciranju, iako Županija to može sama vratiti, ali nema razloga da nemamo isti model kao u Puli sa 75% povrata iz državnog proračuna – istaknuo je župan Damir Bajs.

U Bjelovaru je predsjednik Milanović u pratnji domaćina župana Bajsa posjetio Opću bolnicu Bjelovar i obišao gradilište nove zgrade bolnice, najvećeg projekta u povijesti grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako se predsjednik mogao uvjeriti kako će se zdravstvena skrb pacijentima pružati u novom modernom objektu 21. stoljeća, a ne kao do sada u zgradama građenim u 18. i 19. stoljeću.

EUROPSKI PROJEKT Potpisan ugovor za dogradnju Medicinske škole u Bjelovaru

Treba pomoći

– Ovo ovdje je najveća građevina u širem prostoru zahvaljujući županu, moram to reći. U Hrvatskoj su nakon devedesete izgrađene tri bolnice, Zabok i Istra, i to s debelim zakašnjenjem. Dakle, ja sam tada bio premijer, taj projekt je bio zatvoren. Država je tu stala sa nekoliko stotina milijuna kuna i to je gotovo. I ovo ovdje, iza čega ustvari stoji samo Županija. Ova bolnica je bila u otužnom stanju i bilo je pitanje zatvoriti je ili nastaviti raditi. Vlada je obećala pomoći pa se nadam da će se držati riječi. U moje vrijeme to nismo radili na majke mi, nego na potpis. Država je po mom sudu bila dužna Istri tu bolnicu, a tako isto očekujem da će se država, kada se sve zatvori, a vidim da ide sve u rokovima, uključiti i dati tih 200 milijuna kuna. Ovo je jedan od projekata u kojem nije probijen proračun. Moj dolazak ovamo potpora je onima koji ozbiljno i predano rade svoj posao i oni mogu pokazati rezultate, i to ne samo ciglu, željezo i čelik nego i financijske rezultate. Dakle, objektivno ovo Županija može financirati sama, ali ovo baš nije tako bogata županija. Ako smo pomagali bogatim županijama, a trebali smo i pomagali smo, onda treba pomoći i ovdje – zaključak je predsjednika RH Zorana Milanovića.