Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
Završen natječaj za sufinanciranje programa

Milijun kuna za sportske i kulturne udruge, prijevoz umirovljenika, Crveni križ, DVD Gunja, djecu s posebnim potrebama...

Foto: Općina Gunja
Iz proračuna je osigurano i 100.000 kuna za provedbu projekta mala škola

U Općini Gunja zatvoren je Javni natječaj za sufinanciranje programa u sportu i kulturi za 2021. godinu. Sportske udruge u tekućoj godini mogu računati na sredstva u visini od 300.000 kuna od čega je većina od ukupnih sredstava, odnosno 200.000 kuna, namijenjena za financiranje nogometnog kuba Jadran. Preostala sredstva namijenjena su za stolnoteniski klub Spin, golubare, pikado klub kao i dva ribarska društva. Za kulturne udruge tijekom 2021. godine osigurano je 100.000 kuna.

OPĆINA ČEPIN Projekt za mlade – novim znanjem do novih ciljeva

Znatna izdvajanja

– Osim tih 400.000 kuna u općinskom proračunu imamo osigurana sredstva i za izravne potpore koje su namijenjene udrugama koje su od posebnog interesa i važnosti u općini. Za tu namjenu smo osigurali 100.000 kuna. Primjera radi, Društvo za djecu s posebnim potrebama “Zvjezdice” ostvaruje pravo na izravnu potporu – pojasnio je načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Međutim, ni to nije kraj jer je u općinskom proračunu predviđeno 40.000 kuna za potrebe prijevoza umirovljenika. Naime, Općina Gunja i Crveni križ Županja zajedno provode projekt prijevoza umirovljenika do Županje, Vinkovaca i Vukovara kako bi odradili neke poslove ili obavili liječničke preglede. Dva tjedna u mjesecu prijevoz umirovljenika obavljat će se kombijem, a dva tjedna osobnim vozilom.

Isto tako, tijekom 2021. godine osigurano je i 75.000 kuna za vjerske zajednice. Od toga je 56.000 kuna već proslijeđeno župi svetoga Jakova u Gunji kako bi se tim sredstvima financiralo uređenje jedne postaje križnog puta na obnovljenom svetištu Šumanovci.

Briga za kvalitetan život osoba starije životne dobi Od tjelovježbe do izrade ručnih radova i glazbenih slušaonica za starije od 65 godina

U općinskom proračunu osigurano je 100.000 kuna i za provedbu projektu mala škola kao i 30.000 kuna za potrebe održavanja i građenja.

– To su izdvajanja od oko 750.000 kuna, ali ni tu s izdvajanjima iz općinskog proračuna nije kraj. Za potrebe djelovanja Crvenog križa u tekućoj godini osigurali smo 47.000 kuna dok za rad DVD-a Gunja osiguravamo 267.000 kuna. Kada se to sve zbroji, iz općinskog proračuna u 2021. godini za rad raznih udruga, klubova i projekata u školi osigurali smo više od milijun kuna. Smatramo da su to znatna sredstva, a Općina svim ovim izdvajanjima pokazuje koliko su nam sve te udruge i njihov rad važni – rekao je Gutić.

O kolikim je sredstvima riječ, govori i podatak kako proračun općine u 2021. iznosi 25 milijuna kuna.

URUČIO GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ Ključevi novog vozila dubrovačkom HGSS-u

Međutim, u prošloj je godini izvršenje proračuna bilo 11 milijuna kuna tako da Općina Gunja za rad i djelovanje udruga u kulturi i sportu izdvaja oko 10 posto općinskog proračuna.

Podizanje kvalitete života

– Svima nam je drago i ponosni smo kada vidimo kako se provode neki projekti ili kada svjedočimo sportskim uspjesima. Međutim, sve to i košta. Upravo zato kroz općinski proračun pratimo sve njihove aktivnosti s ciljem da iz godine u godinu oni budu što uspješniji i kvalitetniji. Općinski proračun je i zamišljen da svi građani imaju određene koristi od njega i da zajedno podižemo kvalitetu života – zaključio je Gutić.