Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Briga za kvalitetan život osoba starije životne dobi

Od tjelovježbe do izrade ručnih radova i glazbenih slušaonica za starije od 65 godina

Foto: Općina Čepin
Za potrebe projekta kupljeno je kombi vozilo kojim će se besplatno voziti korisnike na radionice, kod liječnika, u poštu...

U sklopu prve faze EU projekta “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici”, Općina Čepin provodi projekt pod nazivom “Zajedno u zajednici općine Čepin – briga za kvalitetan život osoba starije životne dobi”.

URUČIO GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ Ključevi novog vozila dubrovačkom HGSS-u

Ugovor o provođenju projekta potpisali su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje s jedne strane, te Općina Čepin, čiji je partner u ovom projektu udruga “Rame uz rame”, s druge.

Projekt je vrijedan 1,499.975 kuna, a u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Projektom “Zajedno u zajednici općine Čepin – briga za kvalitetan život osoba starije životne dobi”, kroz organizaciju dnevnih aktivnosti psihološkog osnaživanja 75 osoba starijih od 65 godina s područja općine, omogućit će se kvalitetniji život ciljane skupine, kao i njihovo uključivanje u zajednicu. Osim toga, kroz projekt je zaposlen mobilni tim, a uključit će se i volonteri koji će raditi s ciljanim skupinama.

Aktivnosti svaki dan

Ovim projektom organizirane su aktivnosti na svakodnevnoj bazi, uz poštivanje epidemioloških mjera. Aktivnosti će biti rekreativnog, kulturnog, edukativnog i društvenog sadržaja koje će se odvijati od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati.

Grad nastavlja pomagati gospodarstvenicima Dubrovnik smanjio zakupnine poslovnih prostora za travanj, svibanj, lipanj i srpanj

– Svaki dan održavat će se sportske aktivnosti koje započinju jutarnjom tjelovježbom, a nastavljaju se s korektivnom gimnastikom, aerobikom, treningom stabilnosti trupa te vježbama disanja i ravnoteže uz stručno vodstvo diplomiranog magistra kineziologije Alena Liovića. Uz sportske aktivnosti na dnevnoj bazi, održavat će se radionice kulturno-kreativnog sadržaja što će obuhvaćati razne izrade ručnih radova, društvene igre, glazbene slušaonice i izložbe pod stručnim vodstvom voditeljice Mande Kozić i simpatične asistentice Ines Milas. Projekt je namijenjen osobama starije životne dobi, od 65 godina naviše – pojašnjavaju nam u Općini Čepin.

Besplatan prijevoz

Za potrebe projekta kupljeno je kombi vozilo kojim će se omogućiti besplatan prijevoz korisnika na radionice, kod liječnika, u poštu ili u druge institucije do kojih su sada otežano dolazili, a njime će upravljati profesionalni vozač Željko Marošević.

ČAZMA U domu u Cerini uređeni sanitarni čvorovi

Ukupno trajanje projekta “Zajedno u zajednici općine Čepin – briga za kvalitetan život osoba starije životne dobi” je 24 mjeseca. Provodi se u partnerstvu s udrugom “Rame uz rame” iz Čepina, koja ima veliko iskustvo u radu s ciljanom skupinom, te koja će, zajedno s Općinom, provoditi aktivnosti u kojima će sudjelovati i članovi udruge.