Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Grad nastavlja pomagati gospodarstvenicima

Dubrovnik smanjio zakupnine poslovnih prostora za travanj, svibanj, lipanj i srpanj

Foto: Grad Dubrovnik
Očekivanja Grada za pokretanje turističkog prometa usmjerena su prema drugoj polovici lipnja

Budući da 31. ožujka 2021. ističu odluke kojima je propisano oslobađanje od plaćanja ugovornih iznosa zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika te iznosa zakupnine za korištenje javnim površinama, gradonačelnik Mato Franković na sastanku s predstavnicima zakupaca predložio je da se mjere koje su na snazi produlje do kraja srpnja, što su predstavnici zakupaca prihvatili.

ČAZMA U domu u Cerini uređeni sanitarni čvorovi

Tako će se na iduću sjednicu Gradskog vijeća uputiti prijedlog zaključka o smanjenju svih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika za travanj, svibanj, lipanj i srpanj 2021. godine za 99% ugovorenog iznosa kako bi se rasteretilo i pomoglo najugroženijim djelatnostima kojima je rad obustavljen uvođenjem epidemioloških mjera, što Grad Dubrovnik radi od samog početka koronakrize.

Tko su izuzeci

Plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika prema istim uvjetima oslobodit će se i sve udruge i društvene organizacije. Također, prema prijedlogu gradonačelnika, u istom razdoblju, od travnja do srpnja, vrijedilo bi i potpuno oslobađanje od plaćanja zakupnina za javnu površinu svih zakupaca javnih površina u kategoriji “stolovi i stolice ispred ugostiteljskih objekata” kao i u kategoriji “kiosci za pružanje ugostiteljskih usluga”. Mjera se ne odnosi na kioske koji nisu u znatnijoj mjeri povezani s turizmom (trafike, trgovine, cvjećare, kiosci za igre na sreću).

GAREŠNIČKA PODUZETNIČKA ZONA Kupljene parcele za bioelektranu i pogon za preradu korisnog otpada

Sukladno prijedlogu zaključka, od oslobađanja zakupa bile bi izuzete trgovine mješovitom prehrambenom robom na užem gradskom i prigradskom području, trgovine pekarskim proizvodima, ljekarne, zdravstvene ustanove i logopedski kabinet, teleoperateri, poštanske usluge, državna tijela i državne institucije, popravci i servisiranje motornih vozila, visokoobrazovne ustanove RIT Croatia i Sveučilište u Dubrovniku, knjižare, frizerski saloni i političke stranke.

Gradonačelnik Mato Franković također je ovom prilikom okupljenim predstavnicima zakupaca predstavio aktivnosti Grada i partnera poput Turističke zajednice i Zračne luke Dubrovnik na osiguravanju preduvjeta za aktivaciju gospodarskih aktivnosti u sezoni 2021. koje uključuju i marketinške i druge aktivnosti na tradicionalnim emitivnim tržištima, poput Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Turistički promet

Radovi na uređenju bliže se kraju Ministrica kulture u obilasku kazališnog hrama – bjelovarskog Doma kulture

Kako je istaknuo gradonačelnik, s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i na području drugih zemalja, kao i na dinamiku cijepljenja, ali i uvažavajući činjenicu da je interes s emitivnih tržišta za Dubrovnik jako velik, očekivanja Grada Dubrovnika za pokretanje turističkog prometa usmjerena su prema drugoj polovici lipnja.