Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpisani novi ugovori za gradnju sustava navodnjavanja

Milijuni kuna stižu za navodnjavanje

Foto: Osječko-baranjska županija
Lani je potpisan Sporazum o sufinanciranju gradnje sustava navodnjavanja Puškaš tijekom tri godine, a u petak ugovor za 2020. kojim se za gradnju osigurava 8,75 milijuna kuna

Lani je potpisan Sporazum o sufinanciranju gradnje sustava navodnjavanja Puškaš tijekom tri godine, a u petak ugovor za 2020. kojim se za gradnju osigurava 8,75 milijuna kuna.

“Atlas tradicionalnih okusa” budi želju za posjetom Osječko-baranjskoj županiji Putovanje kroz 33 restorana – izvrsna pozivnica turistima

Trogodišnji ugovor o sufinanciranju tog programa vrijedan je 17 milijuna kuna, a prema prošlotjednom ugovoru koji su potpisali župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obveza Županije iznosi 1,75 milijuna kuna, a Hrvatskih voda sedam milijuna kuna.

– Nastavak je to intenzivne suradnje s Hrvatskim vodama s kojima razvijamo brojne, višemilijunske projekte poput aglomeracija, sustava navodnjavanja, odvodnje i vodoopskrbe. Riječ je o kapitalnim projektima koji će osigurati kvalitetu života i rada na našem području – rekao je Anušić.

Sustav navodnjavanja Puškaš obuhvaća 916 hektara u općini Draž, a voda za navodnjavanje osigurat će se iz akumulacije Topoljski Dunavac, pa je predviđena gradnja 11 novih ustava s odgovarajućim propustima na kanalskoj mreži melioracijskog sustava Puškaš.

– Budući da je uočeno da se crpljenjem vode iz Topoljskog Dunavca narušava njegov biološki minimum, planirana je i gradnja crpne stanice Šarkanj na Šarkanjskom Dunavcu – naveo je, pak, Đuroković.

Potpisan je u petak i ugovor o sufinanciranju izrade projektne i druge dokumentacije za 6 sustava navodnjavanja u Osječko-baranjskoj županiji za 2020., vrijednosti 3,22 milijuna kuna. Županija kao naručitelj osigurava 30 posto, što iznosi milijun kuna, dok Hrvatske vode osiguravaju 2,2 milijuna kuna.

Poticanje poduzetništva u Osječko-baranjskoj županiji Integracija punionica za električna vozila najbolja poduzetnička ideja

Potpisani su i ugovori o komisijskom vođenju triju projekata iz programa gradnje sustava javnog navodnjavanja. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju tako je za Sustav navodnjavanja Budimci-Krndija u općini Podgorač odobrila potporu od 26,26 milijuna kuna, za sustav Poljoprivredni institut Osijek 13 milijuna kuna, a za sustav navodnjavanja Mala šuma-Velik vrt u općini Ernestinovo 9,5 milijuna kuna.

Intenzitet potpore iznosi 100 posto pa je ukupan iznos potpore gotovo 49 milijuna kuna, a ukupni obuhvat tih sustava navodnjavanja je 854,5 hektara.