U Regionalnoj vinoteci u osječkoj Tvrđi predstavljen je “Atlas tradicionalnih okusa”, izuzetno privlačna brošura o bogatoj gastronomskoj ponudi Osječko-baranjske županije. Naime, ova županija ima puno jedinstvenih turističkih atrakcija, a jedan od njezinih najvećih turističkih aduta je gastronomija.
Malo koja regija u svijetu može se pohvaliti tako raznolikom i kvalitetnom gastroponudom, recepturama koje potječu iz autohtone slavonske i baranjske kuhinje umrežene s utjecajem mađarske, njemačke, dalmatinske, zagorske, ličke, bosanske, turske i drugih kuhinja koje su ovoj regiji i u gastronomiji donijele kozmopolitski štih. Uz to, ovo je područje bogato i izborom namirnica, načinom pripreme te ambijentom konzumiranja i uživanja u hrani.
Stoljetna tradicija
“Atlas tradicionalnih okusa” tako slikom i tekstom nastoji probuditi želju za posjetom turističkim odredištima Osječko-baranjske županije što neizostavno prati i užitak za nepce.
– U Atlasu smo predstavili 33 restorana s najširim spektrom ponude jela, ambijenata i usluga, od tradicionalne lokalne kuhinje i seoskog okruženja sve do restorana sa stoljetnom tradicijom, restorana u vinarijama, čardama, zaštićenim parkovima prirode i dvorcima. Svoje mjesto u Atlasu našli su i restorani koji odišu gradskim kvartovskim duhom, ambijentom novih urbanih vila do hotela s uobičajenim, a sve više i ekskluzivnim smještajem i ponudom – rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth.
Slijedi “Atlas smještaja”
U brošuri se može pročitati više o tradicionalnim jelima i mjestima na kojima ih se može isprobati, gdje je sve dodatno začinjeno širokom dušom domaćina, što svakom gostu jamči nezaboravan užitak u jelu, piću i posjetu Slavoniji i Baranji.
– “Atlas tradicionalne kuhinje” dio je projekta naše županije u sklopu kojeg smo lani objavili i “Vinski atlas” u kojem su predstavljena vina naših četiriju vinogorja te bogata i atraktivna ponuda 32 vinara. Na redu je “Atlas smještaja” kojim ćemo upotpuniti cjelinu ponude na našem području. Tiskana izdanja obaju atlasa nalaze se u brojnim vinarijama, restoranima i turističkim uredima, ali i u online izdanju na stranicama Županije kako bi bili dostupni posjetiteljima širom zemlje i drugima koji planiraju svoj odmor na istoku Hrvatske – kazao je župan Ivan Anušić.
– Obišli smo restorane naše županije i ponovo se uvjerili u vrhunsku ponudu onog što Slavonija i Baranja imaju. Drago mi je što se u našoj kuhinji koristi sve više domaćih autohtonih namirnica koje se spravljaju na tradicionalan način, i to u jednom posebnom modernijem štihu – ističe glavni kuhar Hotela Osijek i srebrni kuhar vatrenih Tomica Đukić.