Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisani prvi ugovori za potpore u sklopu mjera za zapošljavanje i ostanak u zdravstvu

Mjere već daju rezultate: Uz pomoć njih zaposlilo se 13 novih djelatnika

Liječnici u BBŽ-u
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Županija sufinancira stambene kredite, podstanarstvo, usavršavanje i doškolovanje liječnika i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama

Trajne mjere za zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije rezultrale su s čak 13 novih zaposlenika u tom sektoru u županiji. Naime, upravo je BBŽ prva županija u Hrvatskoj koja je uvela mjere ove vrste u sklopu programa “Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava-liječnike i medicinsko osoblje” za koji je u tri godine osigurano tri milijuna kuna.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs Intervju sa županom Bajs: Naše potpore iznose četvrtinu liječničke plaće

Upravo je ovih dana župan Damir Bajs potpisao prvi set ugovora vezan uz te potpore. Ugovori se odnose na sufinanciranje kamata njihovih stambenih kredita, a liječnicima se sufinanciraju kamate do 20.000 kuna godišnje.

Uz subvenciju kamata stambenih kredita Bjelovarsko-bilogorska županija uvela je i mjere sufinanciranja troškova podstanarstva te sufinanciranja stručnog usavršavanja i doškolovanja. Javni poziv otvoren je trajno, a do sada je stiglo 56 zahtjeva.

Podržala i liječnička komora

– Sve tri mjere provode se uz samo jednu obvezu, a to je rad u zdravstvenim ustanovama naše županije. Razlog je jednostavan, mi želimo zadržati postojeće liječnike te privući one koji traže promjenu ili tek počinju raditi. Potpisivanjem ovih ugovora krećemo u trajnu mjeru, a interes je pokazao da smo pogodili – objasnio je župan Damir Bajs.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs odmah je oštro osudio izjavu vijećnika, a pridružili su mu se i ostali članovi koalicije Primitivan istup HDZ-ova vijećnika šokirao sve tijekom Županijske skupštine I HDZ se odmah ispričao zbog skandalozne izjave svoga vijećnika

Manjak liječnika problematika je koja je pogodila čitavu zemlju, a konkretno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nedostaje 30 liječnika.

Goran Povh, predsjednik Hrvatske liječničke komore Županijskog povjerenstva prisjetio se kada su ideju o ovim mjerama podržali još u srpnju.

– Ova ideja podržana je iz središnjice liječničke komore, ne samo županijske. Danas se 13 liječnika odazvalo na ove mjere i vidi se da smo ih s razlogom podržali. Do sada smo uvijek bili ograničeni mjerama koje su kratkotrajne, dok je ova trajna i to je vrlo bitno. Važnost zdravstvenog sustava je u zdravstvenom kadru, bez njega nema ništa i ovaj korak je iznimno pohvalan – kazao je Goran Povh dodavši kako je trenutačno iz čitave zemlje otišlo čak 620 liječnika.

Jedan od korisnika mjere je liječnik Goran Pavlović, trenutačni zaposlenik Opće bolnice Bjelovar, koji je mjeru iskoristio za podizanje stambenog kredita. Pavlović smatra kako mjera, osim materijalne, ima i veliku moralnu vrijednost.

bjelovarsko-bilogorska županija Zbog Vladina limita mogle bi propasti tri milijarde €

– Ove mjere nam govore da naša lokalna sredina računa na nas, ali daje signal da i mi možemo računati na našu sredinu. U ovim prilikama svaka podrška i potpora je dobrodošla i zahvalan sam svima koji su sudjelovali te nam bili na usluzi za sva naša pitanja i nedoumice – naglasio je Goran Pavlović.

Ulaganje se višestruko vraća

Među prisutnima na potpisivanju ugovora bio je i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, Alli Allouch koji nije krio zadovoljstvo ishodom mjera.

– Kao županijska bolnica možemo se pohvaliti relativno malim odlascima liječnika, uglavnom su to mlade kolegice koje odlaze zbog obiteljskih razloga, a ne zbog nezadovoljstva. U posljednje dvije godine zaposlili smo 11 liječnika specijalista, 14 liječnika specijalizanata, sedam liječnika sekundaraca i dva magistra biokemije – pojasnio je ravnatelj dodavši kako ne planiraju na tome stati, već će i dalje tražiti nove liječnike i nove beneficije za svoje djelatnike.

Također, smatra ravnatelj, ulaganje u medicinsko osoblje višestruko se vraća, ali i podiže kvalitetu zdravstvenih usluga korisnicima.

– Čestitam dobitnicima subvencija i zahvaljujem županu i njegovim suradnicima na originalnoj ideji, prvoj takvoj u Hrvatskoj, koja je već dala odlične rezultate – zaključio je ravnatelj Alli Allouch.

Željeznička stanica u Daruvaru Porast od 15 posto Subvencije pomogle, vlakovima se vozi sve više putnika