Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan Bajs otvorio najdužu moderniziranu dionicu ceste u županiji N. Rača - S. Kovačica

Mještani složni: Ova cesta nama je sad kao autoput

Župan Damir Bajs naglasio je da je dionica Nova Rača-Slovinska Kovačica najduža asfaltirana cesta u županiji u zadnjih deset godina
1/17
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ova cesta puno znači za razvoj općine, a ujedno i za razvoj gospodarstva jer imamo dosta poduzetnika – rekao je načelnik Darko Knežić

Ovih je dana otvorena modernizirana dionica ceste na potezu Nova Rača-Slovinska Kovačica u dužini od 4,6 kilometara koja je time postala najduža modernizirana prometnica u posljednjem desetljeću na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs Intervju sa županom Bajs: Naše potpore iznose četvrtinu liječničke plaće

Kao nastavak uspješne suradnje i partnerskog odnosa na obnovi i modernizaciji cesta na području županije, u ovom slučaju Općine Nova Rača, cestu je otvorio župan Damir Bajs jer investiciju od gotovo tri milijuna kuna financira u jednakom omjeru Županijska uprava za ceste i Općina Nova Rača, upravo na prijedlog Općine.

Kraći put do Bjelovara

– Ova cesta puno znači za razvoj općine, a ujedno i za razvoj gospodarstva jer imamo dosta poduzetnika. Ovdje je prilično prometno i zbog mlinske industrije jer se otkupljuju kukuruz i pšenica. Dolaze ljudi i s područja Bjelovara i dovoze žito. Ovim putem zahvaljujem županu jer da on nije ovo podržao, nove ceste ne bi ni bilo – rekao je načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić.

Moderniziranjem ceste rješava se problem povezanosti dvaju naselja, što mještanima mnogo znači.

– Ovdje prolazim svaki dan. Put do Bjelovara će nam sada biti kraći gotovo deset kilometara. Ova cesta je za nas kao autoput i s njom više nećemo biti provincija – kazao je Milenko Kramarić iz Slovinske Kovačice.

Treba spomenuti i da je na redovno održavanje cesta na području općine Nova Rača od početka godine do sada utrošeno otprilike milijun kuna. Također, izrađena je projektna dokumentacija za proširenje cestovnog mosta na županijskoj cesti između naselja Donja Kovačica - Slovinska Kovačica, preko vodotoka Kovačica, vrijedna 150.000 kuna.

Predstavnici Hrvatske liječničke komore pohvalili su županijske mjere za zadržavanje medicinskog osoblja Prvi dopredsjednik Liječničke komore Luetić u posjetu BBŽ-u Ova bi županija trebala biti primjer svima kako zadržati liječnike

– Ja sam mladost proveo u Novoj Rači. Kada smo išli u osnovnu školu, često smo pričali o tome da bi ovaj dio ceste trebao biti asfaltiran. Bio je dosta prometan i onda, a sada pogotovo. Prošlo je dosta vremena, ali evo sad svjedočimo otvorenju ceste koja je, kada govorimo o asfaltiranju, najduža cesta u zadnjih deset godina. Koliko je to važno za ljude ovoga kraja, pokazuje i veliki broj onih koji su nazočili ovom otvorenju. Moram se zahvaliti Ministarstvu prometa od kojeg smo i ove godine dobili značajnu potporu. Sama županija ima više od 1000 km pod nadležnošću Županijske uprave za ceste, velik je to teret za održavanje i modernizaciju, ali ljudima je potreban standard 21. stoljeća, a to znači asfalt pred kućama. To još nismo do kraja ostvarili, ali ovakvim tempom za koju godinu moći ćemo reći da smo barem ono najvažnije riješili – istaknuo je župan Bajs.

Obnova 20 kilometara cesta

U konačnici, ovogodišnje asfaltiranje prometnica na području županije nastavak je investicijskog ciklusa koji je započeo 2016., a nastavio se lani i omogućio obnovu i modernizaciju oko 20 kilometara županijskih prometnica u vrijednosti 20 milijuna kuna. I ove godine predviđena je obnova i modernizacija oko 20 km prometnica na području BBŽ-a u vrijednosti od 20 milijuna kuna. ŽUC, uz model pola-pola, i svojim sredstvima obnavlja dio županijskih prometnica, a kriteriji kojima se vode su da u obnovu ulaze prometnice koje nisu asfaltirane, one koje prolaze kroz naseljena mjesta, povezuju dva naselja ili općine i gradove, te prometnice koje imaju veći intenzitet prometa. Treba spomenuti kako je ŽUC 2017. bio drugi po odobrenim sredstvima u Hrvatskoj, a ove godine treći po dobivenim državnim sredstvima.

Također, Županijska uprava za ceste objavila je 2016. Javni poziv našim općinama i gradovima koji omogućuje financiranje obnove prometnica po modelu pola – pola. Javni poziv bio je otvoren i prošle, a nastavljen je i ove godine. Javilo se 15-ak općina i gradova s kojima su potpisani ugovori o obnovi prometnica.

Damir Bajs u obilasku škole u Garešnici Potpisan ugovor Energetska obnova garešničke osnovne škole najveća je investicija u školstvu na području županije Bjelovar centar kompetencija Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo projekt Županije Medicinska škola Bjelovar – centar kompetentnosti