Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Finale Hrvatske juniorske boćarske lige

Mladi boćari iz Jadranova pobijedili reprezentaciju Dubrovačke županije

1/3
Foto: Općina Vir
S novim prostorom otvorile su nam se brojne mogućnosti, nove i kvalitetnije prilike za rad s djecom i mladima, kaže nam Vendi Keserica

Organizacija finala Hrvatske juniorske boćarske lige na Viru potvrdila je nepisano pravilo kako u Zadarskoj županiji nema istinskog boćarskog spektakla ako se nije dogodio na najpoznatijem turističkom i boćarskom otoku.

nova sezona Jedinstveni plažni bar Marinero otvorio je svoju provu i krmu

No umjesto proslave jednog od brojnih ligaških naslova prvaka virskih boćara ili organizacije finala Kupa Hrvatske, kada su prije tri godine na otoku slavili Marinići, sada je velika noć mladih boćara Svetog Jakova iz Jadranova bila obasjana slavljeničkim bakljama: u finalu Hrvatske juniorske boćarske lige crikvenički Sveci pobijedili su mlade Gospare iz reprezentacije Dubrovačko-neretvanske županije te zasluženo odnijeli manji trajni i veliki prijelazni pehar Hrvatskog boćarskog saveza. Konačnih 17:9 u ligaškom finalu sugerira dominaciju momčadi iz Jadranova, a takav je bio i tijek zbivanja na virskom boćalištu uz Muja.

Foto: Općina Vir

Boćari Svetog Jakova poveli su 5:3 na kraju prve ruke, potom 13:5 nakon što se na zogovima slegla prašina od disciplina tapeta, a onda je u susretu pojedinca početkom treće ruke najbolji igrač finala Lovro Šipek pobijedio najboljeg valjača finala Marka Batinića (13:3) pa je kod ukupnih i nedostižnih 15:7 već moglo početi slavlje, izvijestili su iz virske uprave.

Napokon do naslova

– Osjećaj je fantastičan. Jednom smo bili četvrti, jednom smo izgubili u finalu, a sada smo napokon uzeli naslov prvaka Hrvatske. Zadovoljan sam kako smo odigrali jer smo veći dio susreta dominirali. Mislim kako mogu kazati da smo zasluženo pobijedili, bio je užitak igrati u ovom finalu – kazao je MVP finala Šipek za Virski list. Tako su Sveci iz Jadranova na kraju ostali jedina neporažena momčad u ligi pa je jasno kako je njihov put do uspjeha bio popločan ozbiljnim radom i selekcijom.

– Kad se dogodi ovakav rezultat, uvijek je veselo i uzbudljivo. Sport donosi puno emocija, a tijekom karijere vodeći ove i druge momke zaista sam doživio puno lijepih trenutaka. Sve smo osvojili, od županijskih do državnih titula, a imali smo i osvajače svjetskih medalja – ističe za Virski list voditelj mlade boćarske škvadre iz Jadranova Vjekoslav Matetić, ujedno i izbornik U-23 reprezentacije Hrvatske.

Najviše domaćih gostiju, slijede ih Slovenci Najuspješnija su hrvatska destinacija u lipnju po noćenjima

S druge strane virskih zogova stajali su poraženi boćari iz Dubrovačko-neretvanske županije. Primili su medalje, one srebrne, ali se ne može kazati da su bili tužni. Pokazali su talent i volju, no u prazničnoj večeri na Viru Gospari nisu mogli više. Postali su viceprvaci države.

Foto: Općina Vir

– Nismo nezadovoljni ni tužni. Dali smo koliko smo mogli u ovom trenutku, a zasluženo nas je pobijedila momčad Svetoga Jakova. Možda je susret mogao krenuti drugim tijekom da smo uzeli bodove u brzinskom izbijanju jer bi tada izjednačili na 5:5, no tu smo šansu propustili. Iako smo imali još nekoliko prilika kada smo minimalno izgubili utakmice, ipak je pobijedila bolja momčad – džentlmenski je za lokalni list naglasio voditelj reprezentacije Dubrovačko-neretvanske županije Luko Hendić, još jedno veliko ime hrvatskog boćanja koje se pojavilo na virskim zogovima. Finale na otoku Viru vrhunski je kao domaćin organizirao Boćarski klub Vir s predsjednikom Darkom Bašićem i članovima virskog boćarskog kluba koji su organizacijski i logistički napravili lavovski posao. Sudili su Ivica Bilosnić i Boris Čanković iz Zadra, delegat je bio Željko Sabalić kao predstavnik HBS-a, a nagrade najboljima uručili su predsjednik BK Vir Bašić u ime domaćina i predsjednik Boćarskog saveza Zadarske županije Matej Pešut.

Radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži na otoku Viru Za vodu i kanalizaciju 2739 priključaka, spojeno 1430 objekata

Predstavnici HBS-a

Na Viru su još bili predsjednik HBS-a Tomislav Ćurko, najveća zvijezda hrvatskog boćanja Pero Ćubela, izbornik Jure Maglić, izbornik ženske reprezentacije Roman Grižančić i izbornik U-23 reprezentacije Vjekoslav Matetić. Svi su domaćine iz Vira častili komplimentima, a predsjednik Ćurko dijelio ih je poput slatkiša.

– Hrvatski boćarski savez posebno je ponosan na našu juniorsku priču, jer je ovo treća godina otkad smo pokrenuli Hrvatsku juniorsku boćarsku ligu koja se pokazala uspješnom. Virani su kao i uvijek krasni domaćini. Teren je zaista prekrasan, a organizacija besprijekorna. Nismo ni sumnjali da će ovo finale na Viru biti na najvišem nivou – zaključio je za Virski list predsjednik Ćurko. 

Boćanje je virska i hrvatska tradicija

Zbog trenutačnih pandemijskih okolnosti u Hrvatskoj, u organizaciji finalnog juniorskog nadmetanja Boćarski klub Vir upregnuo je sve svoje snage pa su pred restoranom Kotarina i boćalištem uz Muja bili postavljeni dezinficijensi i zaštitne rukavice, dok je predstavnik HBS-a Željko Sabalić svim gledateljima podijelio VIP ulaznice uz uzimanje osobnih podataka.

Sav je taj posao odrađen u dogovoru s virskim Stožerom civilne zaštite kako bi se u slučaju pojave oboljenja, znalo tko je s kim bio u kontaktu. Virski su boćari dodatno bili na tribinama kao redarska služba, a riječi pozdrava, nužnosti čuvanja zdravlja te slijeđenja zdravstvenih preporuka, svima je uputio zamjenik načelnika Općine Vir i zapovjednik Stožera civilne zaštite Antonio Vučetić. Predstavnik Općine Vir naglasio je i važnost održavanja finala na Viru i popularizacije boćanja – izvijestili su iz virske uprave.

– Boćanje u Hrvatskoj nije poput nogometa, košarke, rukometa ili vaterpola mainstream sport, ali je godinama i stoljećima unazad naša virska i općenito hrvatska tradicija. Mi smo se kao Općina Vir opredijelili za takozvane alternativne, ili po medijskom utjecaju male sportove, ali je riječ o velikim i značajnim sportovima kada je u pitanju njihova masovnost. Zato nam je posebno drago što se ovo finale najvećih hrvatskih boćarskih nada odigralo upravo na našem otoku – kazao je za Virski list zamjenik načelnika Vučetić.