Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži na otoku Viru

Za vodu i kanalizaciju 2739 priključaka, spojeno 1430 objekata

Foto: Općina Vir
Do kraja lipnja i u prvim danima srpnja radovi će se još izvoditi u ulicama Prezida II i Prezida IV te Miljkovica XXVI, gdje su radovi već počeli

Radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži na Viru izvodit će se do početka srpnja, a potom će strojevi utihnuti do rujna kako bi otok ponovno zaživio kao turistička destinacija. Dotad će, kaže nam inženjer poduzeća Vodovod Vir Luka Zubčić, teška mehanizacija virske vodovodne tvrtke, koja je nositelj milenijskog projekta gradnje vodovodne mreže na otoku, priču u trećoj fazi gradnje zaključiti na četvrtini odrađenog posla.

Reporteri državne slovačke televizije RTVS boravili na Viru Slovački novinar pun dojmova nakon boravka na Viru: Nikad nisam vidio tako čisto more

Najveći infrastrukturni projekt

– Možda je u pitanju i nešto manji obim od četvrtine posla u trećoj fazi gradnje, ali svakako je riječ o dosad odrađenih 11 ulica te ulici Stari put – kaže za Virski list inženjer Zubčić.

Ekipe poduzeća Vodovod Vir bile su sredinom lipnja tako u ulicama Miljkovica XXVI i Put Podvornice 45 a i b, kako bi objekte priključili na kanalizacijsku, odnosno vodovodnu mrežu otoka Vira. Ovaj je segment najvećeg virskog infrastrukturnog projekta svih vremena, čija je procijenjena vrijednost s dosad odrađenim poslovima i onima koji će uslijediti veća od milijardu kuna, samo dio projekta gradnje mreže u naselju Prezida vrijednog 43 milijuna kuna.

Vir prvi u Hrvatskoj po broju turista u svibnju Slovenci imali najviše noćenja na Viru, iza njih su Nijemci

Kada se izvede do kraja, oko 35 posto otoka bit će spojeno na vodu i kanalizaciju, a do kraja lipnja i u prvim danima srpnja radovi će se još izvoditi u ulicama Prezida II i Prezida IV te Miljkovica XXVI, gdje su radovi već počeli. Inače, dosad je u prvoj, drugoj i trećoj fazi virskog vodovodnog i kanalizacijskog projekta izvedeno ukupno 2739 priključaka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka Vira, odnosno 1430 objekata pokriveno je sustavom vode i odvodnje. U prvoj fazi projekta izveden je 1291 priključak na vodu i kanalizaciju (656 objekata), u drugoj fazi 1189 priključaka (625 objekata), a u trećoj 259 priključaka (149 objekata).

U pripremi sljedeće faze projekta, koji uključuje istodobne radove na svim preostalim dijelovima i u naseljima otoka koji još nemaju vodu i kanalizaciju, općinsko vodovodno poduzeće izradilo je sve idejne projekte, ishodilo potrebne lokacijske dozvole te napravilo glavne projekte uz dobivanje većeg dijela građevinskih dozvola.

Općina podijelila novac za nabavu školske opreme Više od pola milijuna kuna potpore za školsku opremu

Sve po planu

Za dio projekta koji je trenutačno bez građevinske dozvole zahtjevi su predani pa se očekuje njihovo rješavanje.

– Napravljena je još studija izvodljivosti te pripremljen kompletan aplikacijski paket za prijavu projekta za financiranje iz fondova EU. Zasad sve ide po planu – kaže direktor Vodovod Vira Hrvoje Bašić za Virski list potvrđujući kako će se u skorom razdoblju izvršiti nadzor projekta, nakon čega svi dokumenti odlaze na odobrenje u Bruxelles, odnosno EU agenciji kao posljednjoj instanciji.