Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Općina podijelila novac za nabavu školske opreme

Više od pola milijuna kuna potpore za školsku opremu

Foto: Općina Vir
Općina smo koja se vodi socijalnom i obrazovnom politikom, nećemo rezati novac za djecu i đake, kaže zamjenik Vučetić

- Vrijedilo je pričekati - kazali su roditelji virskih učenika kojima su na maloj svečanosti u vijećnici Općine Vir uručena rješenja za isplatu potpore za nabavku školske opreme.

Odlučeno da se južna skupina Druge HBL odigrava do posljednjeg kola Virski boćari nastavljaju sezonu, no nezadovoljni su odlukama HBS-a

Pozitivno riješili 203 zahtjeva

- Ukupno će Općina Vir isplatiti 507.500 kuna za školske potrebe virskih učenika (203 zahtjeva pozitivno riješena), a to je jedna od ključnih mjera kojima se na otoku potiču vrijednosti odgoja i obrazovanja - izvijestili su s Vira.

- Prvo zbog sindikalnog štrajka, a potom i zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, nismo mogli pravovremeno uručiti ova rješenja. No čim su stvoreni uvjeti, odmah smo realizirali ovu potporu - kazao je zamjenik načelnika općine Vir Antonio Vučetić za Virski list.

- Svaki je roditelj na otoku Viru tako pojedinačno po djetetu dobio 2500 kuna za nabavku školske opreme, što je u ukupnoj sumi znatan proračunski iznos koji se izdvaja za ovaj program - navode s Vira.

Štitit ćemo djecu i obitelj

- Puno je gradova i općina zbog očekivanih proračunskih poteškoća u novonastalim okolnostima odlučilo odustati od ovakvih i sličnih programa, no mi nećemo rezati proračunska sredstva za djecu i učenike.

povratak u škole U klupama po jedan učenik, a razmak između njih je 1,5 metar

Opredijelili smo se da ćemo biti općina koja se vodi socijalnom i obrazovnom politikom te zaštitom djece i obitelji, a tu ćemo politiku dosljedno provoditi - dodao je zamjenik načelnika Vučetić za Virski list.

Potpore su se roditeljima školske djece dijelile u općinskoj vijećnici, ali je zbog preporuka o socijalnom distanciranju onamo ulazio ograničen broj osoba.

Projekt gradnje osnovne škole s dvoranom na Viru

Za dobivanje potpore za nabavku školske opreme na adresu Općine Vir stigla su 223 zahtjeva roditelja školske djece, što najbolje ilustrira brojnost učeničke populacije na otoku i činjenicu da je broj virskih učenika u Osnovnoj školi Privlaka već neko vrijeme premašio broj učenika iz susjedne Privlake. To je i razlog zašto je Zadarska županija napokon dala zeleno svjetlo za osnivanje osnovne škole na Viru.
- Dosad takvu ideju nismo mogli realizirati, ali sada možemo. Općina je za tu svrhu već kupila teren u Rosuljama te izradila cijeli idejni projekt - kazao je Vučetić.
Riječ je o modernoj zgradi za osam razreda osnovne škole sa sportskom dvoranom koja će zadovoljavati najviše pedagoške standarde, a to znači da će njezina cijena biti gotovo dvostruko veća od standardne.
- Očekujemo da ćemo od resornog ministarstva ili Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobiti oko pedeset posto sredstava te krenuti u realizaciju ovog velikog projekta već početkom sljedeće godine - istaknuo je zamjenik virskog načelnika za Virski list.