Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Reporteri državne slovačke televizije RTVS boravili na Viru

Slovački novinar pun dojmova nakon boravka na Viru: Nikad nisam vidio tako čisto more

Foto: Općina Vir
Hrvatska je sigurna destinacija pa će naša poruka biti kako Slovaci nemaju razloga za strahovanje oko odlaska na ljetovanje. Vir i Hrvatska svakako su naš izbor

Državna slovačka televizija RTVS sa svojom novinarskom ekipom došla je na Vir, gdje je radila priču o otoku rekorderu te Viru kao sigurnoj i poželjnoj turističkoj destinaciji.

Vir prvi u Hrvatskoj po broju turista u svibnju Slovenci imali najviše noćenja na Viru, iza njih su Nijemci

U epidemiološkim okolnostima koje Slovacima uglavnom brane izlazak iz zemlje te zbog izrazito strogih pravila socijalnog distanciranja i ponašanja u samoj Slovačkoj, putovanje u Hrvatsku novinarskoj je ekipi RTVS-a bilo poput dobivanja na tomboli, a boravak na Viru dašak toliko čekane slobode kretanja, izvijestili su nas iz virske lokalne uprave.

Istražuju sigurne destinacije

– Kolege u Slovačkoj zavide nam na ovom putovanju. Stalno pitaju kako nam je, a mi svima kažemo kako je Vir zaista krasan – govore za Virski list reporter Andrej Bálint i snimatelj Róbert Beňo, koji su jedan dan snimali otok uz razgovore s Viranima o turističkoj ponudi na Viru i situaciji s koronavirusom.

Intervjuirali su tako zamjenika načelnika Općine Vir i zapovjednika virskog Stožera civilne zaštite Antonija Vučetića, koji je slovačke novinare upoznao s činjenicom da na otoku sve vrijeme trajanja koronakrize nije bilo slučaja zaraženih osoba, dok je direktor Turističke zajednice Općine Vir Srđan Liverić Slovacima preporučio Vir kao sigurnu i tradicionalno prijateljsku turističku destinaciju, navode s Vira.

Općina podijelila novac za nabavu školske opreme Više od pola milijuna kuna potpore za školsku opremu

– Hrvatska je Slovacima najomiljenija turistička destinacija, pa nas je najviše zanimalo kakva je sigurnosna situacija trenutačno u Hrvatskoj. Čini se kako će jedan dio Slovaka ovog ljeta ostati u Slovačkoj, ali za one koji će putovati, želimo istražiti sigurne destinacije – kaže Bálint za Virski list.

Otok Vir, navodi se, jedina je hrvatska turistička destinacija koju su posjetili slovački novinari na ovom putovanju, ali nije riječ o slučajnosti.

– Tijekom snimanja televizijskog priloga o Slovakinjama koje žive izvan svoje domovine, u Italiji, Švedskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj, reporterima državne televizije posebno je zanimljiva bila priča virske Slovakinje i poznate blogerice Miriam Kelečić. Predstavila im je Vir kao sigurnu i lijepu destinaciju, pa su se Bálint i Beňo spremno odazvali – ističu s Vira.

Djelatnici čistog otoka Ne treba nam teretana, dovoljno je čistiti plaže

Preporuka Slovacima

– Prekrasan je ambijent na otoku, a more posebno lijepo. Nikad nisam vidio tako čisto more – bio je oduševljen novinar Bálint dolaskom na Vir, a puni dojmova s kratkog putovanja zbog obaveze da se unutar zadanih 48 sati vrate u Slovačku, Andrej i Róbert istaknuli su kako će poruka koju će uputiti svojim gledateljima i sunarodnjacima biti pozitivna.

– Hrvatska je sigurna destinacija, pa će naša poruka biti kako Slovaci nemaju razloga za strahovanje oko odlaska na ljetovanje. Vir i Hrvatska svakako su naš izbor – zaključuju slovački reporteri. 

Za Čehe i Slovake Vir je idealna destinacija za ljetovanje

U društvu slovačkih novinara i blogerice Miriam Kelečić na Viru su još bile Slovakinja Monika Sunara i Čehinja Barbora Veselić iz Udruge Oko Jadrana.

Neizostavne kada je u pitanju predstavljanje Jadrana i Hrvatske u svojim zemljama, Sunara i Veselić također iščekuju turistički dolazak svojih sunarodnjaka u Hrvatsku. Dok su Česima i sada moguća putovanja, Slovacima bi – neslužbena je informacija – ona mogla biti omogućena polovicom lipnja, izvijestili su s Vira.

Zadarska tvrtka Prudens predstavila novi model lutaka u nošnji Lutke u ženskoj virskoj nošnji među jedinstvenim hrvatskim suvenirima

– Puno Čeha i Slovaka ima kuće u Hrvatskoj, a mnogi imaju i svoje tvrtke, tako da uz Hrvatsku nisu vezani samo kao turisti. No kada je ljetovanje u pitanju, Hrvatska nema premca, a posebno Vir za koji posljednjih godina vlada ogroman interes među Česima i Slovacima – ističu Sunara i Veselić.