Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Erasmus plus projekt

Mladi iz Gruzije, Latvije i Italije u Dalmatinskoj zagori

Kliška tvrđava
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Uz obilazak Dioklecijanove palače, Kliške tvrđave, Etno sela Zagore, upoznali su se i sa Sinjskom alkom, klapskim pjevanjem, učili su o suhozidnoj mediteranskoj gradnji i zdravoj prehrani, tradicionalnom napjevu ojkanju, te plesu 'gluho kolo' Dalmatinske zagore

U organizaciji Lokalne akcijske grupe (LAG) Zagora danas je završen još jedan Erasmus plus projekt razmjene mladih "UNESCOnnect us", koji su posjetili kulturnu baštinu u Dalmatinkoj zagori pod zaštitom UNESCO-a.

SVEČANA OBLJETNICA Glazbom i narodnim nošnjama na Krčkom mostu obilježena obljetnica upisa dvoglasja

U projektu, koji se održavao od 5. do 10 listopada, 24 mladih u dobi od 18 do 30 godina iz Gruzije, Latvije, Italije i Hrvatske boravilo je u Dugopolju. Potporu su dobili od Agencije mobilnosti i programe EU i to u protuvrijednosti više od 11 tisuća eura.

Voditeljica LAG Zagora Marijana Botić Rogošić za Hinu kaže da je cilj projekta razvoj socijalnih, građanskih i digitalnih kompetencija, te vještina kulturnog izražavanja sudionika projekta razmjene mladih na temelju svijesti o sličnoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. Projektom se želi jačati osjećaj pripadnosti jedinstvenom i zajedničkom europskom prostoru.

"Tijekom boravka u Dugopolju mladi su bili podijeljeni u internacionalne skupine i istraživali su materijalnu i ne materijalnu kulturnu baštinu pod UNESCO-vom zaštitom. Posjetili su Split, Sinj, Klis, u lokalnim OPG-ovima s područja Dugopolja kušali lokalna jela, naučili osnove proizvodnje maslinovog ulja, soparnika, domaćih sireva i pršuta", kaže Botić Rogošić.

Dan Općine slavi se uz klape, izložbe, utrku kareta, turnire i Jolin koncert Obnovit će se crkvica koju brojni mladenci izabiru za prvo fotografiranje nakon vjenčanja

Uz obilazak Dioklecijanove palače, Kliške tvrđave, Etno sela Zagore, upoznali su se i sa Sinjskom alkom,  klapskim pjevanjem, učili su o suhozidnoj mediteranskoj gradnji i zdravoj prehrani, tradicionalnom napjevu ojkanju, te plesu 'gluho kolo' Dalmatinske zagore. Nakon što su upoznali život i tradiciju Dalmacije mladi Gruzijci, Latvijci i Talijani su prezentirali svoje bogato kulturno nasljeđe u interkulturalnim druženjima s mladima iz dalmatinskog zaleđa.