Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dan Općine slavi se uz klape, izložbe, utrku kareta, turnire i Jolin koncert

Obnovit će se crkvica koju brojni mladenci izabiru za prvo fotografiranje nakon vjenčanja

Foto: Općina Dugopolje
Dugopolju odobreno pola milijuna kuna za uređenje pozornice kod crkve sv. Roka. Crkva je građena početkom 19. stoljeća, a smještena je na samom kraju naselja. S tog se mjesta pruža prekrasan pogled na Dugopolje

Ministar regionalnog razvoja donio je odluku o financiranju strateškog projekta “Otvorene ljetne pozornice Urbane aglomeracije Split”, kojom se osigurava bespovratnih 27,8 milijuna kuna iz tzv. ITU mehanizma, a u Solinu je potpisan i ugovor o sufinanciranju tog projekta u kojem je partner i Općina Dugopolje, koja je prijavila uređenje ljetne pozornice kod crkve sv. Roka u iznosu od pola milijuna kuna.

Na cisternu su ugrađeni i perači ulica, nosač za ralicu... Zahvaljujući investiciji Općine i uz pomoć Županije, obogatili vozni park Dugopoljski DVD dobio vatrogasnu cisternu vrijednu 1,2 milijuna kuna

– Ovim će se projektom revitalizirati kulturna baština s ciljem osiguranja dodatnih sadržaja za naše mještane, a sve to poštujući tradiciju i značenje crkve sv. Roka. Uredit će se prilazna cesta s kolnim i pješačkim dijelovima te okoliš same crkve sv. Roka gdje će se prostor oplemeniti mjestima za sjedenje. Nadalje, nabavit ćemo montažnu tribinu, rasvjetu i razglas za održavanje kulturnih događaja u dvorištu crkve sv. Roka – kažu u Općini.

Bogat program

Kako ističe načelnik Perica Bosančić, crkva je građena početkom 19. stoljeća, a smještena je na samom kraju naselja.

– S tog se mjesta pruža prekrasan pogled na Dugopolje, a sada nam je još uvijek neiskorištena tako da ćemo je urediti i približiti i stanovništvu i turistima – kaže načelnik.

Bit će spojeno na Eko kaštelanski zaljev Dugopolje će biti prvo mjesto u Dalmatinskoj zagori s funkcionalnim reciklažnim dvorištem

Radovi bi trebali završiti iduće godine. Dobra vijest stigla je u mjesecu u kojem Dugopoljci slave dan svoje Općine, zaštitnika sv. Mihovila te suzaštitnika sv. Jeronima. U sklopu bogatog programa u povodu proslave Dana Općine u četvrtak u 19 sati u Narodnoj knjižnici Dugopolje održat će se autorska književna večer na kojoj gostuje Irena Grubišić-Čabo, a sat kasnije u Domu kulture skupna izložba akademskih slikara “Suvremene refleksije” Udruge za kulturu Beat/Galerija Studio 21. U subotu u kapelici hrvatskih mučenika u 11 sati bit će služena sveta misa, a organiziraju je Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata i Hrvatsko planinarsko društvo Ljubljan. U nedjelju su na rasporedu 19. turnir u balotama u 14 sati i rukometni turnir u 15.

Nogometni klub Dugopolje organizira nogometni kup sv. Mihovila za djecu koji počinje 17. rujna u 18 sati na stadionu. U sportskom dijelu programa je i međunarodna trail utrka na Mosoru 18. rujna u 9 sati u organizaciji Trail i treking kluba Strka, 7. memorijalni malonogometni turnir “Mario Jurenić Hik” 21. rujna, kad će se održati i rukometni turnir. Taj dan u 14 sati obilježit će se i Međunarodni dan ozonskog omotača te Europski dan automobila “Razmišljam EKOlogično”, uz utrku kareta (balinjera). U nedjelju 22. rujna od 14 do 20 sati u organizaciji Općine počinje 11. humanitarni turnir u balotama za žene, a 27. rujna turnir u košarci za djevojčice.

Obilježen Dan Općine Podstrana, blagdan svetog Ante Novu školu i sportsku dvoranu gradit ćemo kod zgrade Općine, na 9000 kvadrata

Pučka veselica

U subotu 28. rujna u 16 sati utakmicu će odigrati NK Dugopolje i NK Osijek II, a u večernjim satima moći će se uživati u glazbi na IV. susretu klapa “Pod Mosorom klapa piva”.

Don Ratomir Vukorepa, kancelar Splitsko-makarske nadbiskupije, predvodit će trodnevnicu do 26. do 28. rujna, kad će svečanu svetu misu u župnoj crkvi sv. Mihovila predvoditi mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Od 18 sati priredbu će održati polaznici vrtića Maslačak i OŠ Dugopolje, a u 19 počinje pučka veselica, uz vatromet i Jolin koncert. Program završava 30. rujna na dan sv. Jeronima svetom misom koju predvodi dr. fra. Miroslav Modrić, župnik župe Prugovo, završnicom turnira u balotama i gađanjem glinenih golubova. 

Obilježen Dan općine Bibinje, župan Longin poručio: ‘Radimo na premještanju pruge iz mjesta’