Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obilježena 85. obljetnica sibinjskih i vrbsko-ruščičkih žrtava

Mučki ubijeni seljaci i danas su simbol borbe Hrvata za slobodu

1/2
Foto: bpz.hr
U povodu 85. obljetnice stradanja položeni su vijenci i upaljene svijeće za sibinjske žrtve te mučki ubijenih šest hrvatskih seljaka iz Gornje i Donje Vrbe te Ruščice

Svečano i dostojanstveno bilo je protekli tjedan u Sibinju, gdje je obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava i Dan općine.

Preventivna sjednica Koronavirus: sve službe su spremne i dobro kapacitirane

Brojni uzvanici prisjetili su se tragičnog događaja koji se odigrao upravo u Sibinju prije 85 godina, kada su čuvari Hrvatskoj nesklonog režima Kraljevine Jugoslavije mučki ubili hrvatske seljake, što je ujedno i jedan od simbola buđenja domoljubne svijesti, ne samo stanovnika Sibinja, nego cijelog hrvatskog naroda. Brojna izaslanstva položila su vijence kod spomen-obilježja sibinjskim žrtvama i poginulim hrvatskim braniteljima u Sibinju. U programu koji je potom uslijedio sibinjski načelnik Josip Pavić podsjetio je na sve do sada učinjeno u ovoj općini, zahvalivši pri tom Brodsko-posavskoj županiji i drugim institucijama koje su pratile ostvarivanje projekta i pomagale u tom procesu.

Malen ali važan otpor

U svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade vijence je položio i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je tom prilikom istaknuo kako se u Sibinju tih povijesnih dana budila hrvatska nacionalna svijest i težnja hrvatskog čovjeka za slobodom.

– Nakon toliko godina, ponovno su hrvatski sinovi pali za slobodu devedesetih godina i sve te žrtve, iako s vremenskim odmakom, jednako nam znače. Ono što je bitno jest da se sjećamo svih onih koji su dali svoje živote za našu slobodu. Danas se odvijaju neke nove borbe, borbe za radna mjesta i za bolji život i ja zahvaljujem načelniku općine Sibinj na svim realiziranim projektima, jer vidimo da je Sibinj jedno veliko gradilište, a svi realizirani projekti pridonose boljitku življenja u ovome kraju – kazao je župan Marušić.

Proglašenje sportaša Kajakaši i kanuisti opet najbolji u Brodsko-posavskoj županiji

Obljetnica stradanja obilježena je i u Slavonskom Brodu, gdje je prije 85 godina mučki ubijeno šest hrvatskih seljaka iz Gornje i Donje Vrbe te Ruščice, i to samo zato što su željeli iskazati solidarnost prema žrtvama koje su dan prije u Sibinju pogubili žandari. Njihovo stradavanje rezultat je njihove ogorčenosti odnosom tadašnjeg režima prema hrvatskom narodu. Iako mali, ovaj otpor imao je veliku ulogu u hrvatskom političkom diskursu.

U povodu 85. obljetnice vrbsko-ruščičkih žrtava, u organizaciji općina Klakar i Gornja Vrba položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod zajedničke grobnice na brodskom Gradskom groblju.

Komemoracija u Općini

Vijence su položili predstavnici općine Gornja Vrba na čelu s načelnikom Ivanom Vuletom, načelnik općine Klakar Josip Stanić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za proračun i financije Ivan Lukić i privremeni pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Miroslav Jarić u ime Brodsko-posavske županije, predstavnici Grada Slavonskog Broda, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka i drugi.

Brzi internet za deset općina u istočnom dijelu brodskog Posavlja Županija s HT-om potpisala 47 mil. kuna vrijedan ugovor o gradnji mreže širokopojasnog interneta

Nakon svečanosti polaganja vijenaca u crkvi svetog Nikole u Gornjoj Vrbi služena je sveta misa, a potom je u prostorima Općine održana i prigodna komemorativna svečanost.