Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan Damir Bajs obišao radove na novoj zgradi Opće bolnice Bjelovar

Na gradilištu je stotinjak radnika, a dnevno se utroši 400 kubika betona

1/10
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Dobit ćemo bolnicu 21. stoljeća, no mene veseli još jedna stvar, a to je da na projektu sudjeluje sve više izvođača s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, ističe župan

Radovi na najvećem gradilištu u zdravstvu u Hrvatskoj, novoj zgradi, Opće bolnice Bjelovar ide po planu, uvjerio se u to i župan Damir Bajs tijekom obilaska gradilišta. Projekt je vrijedan 272 milijuna kuna, a izvođač radova je tvrtka Radnik d.d Križevci, no tu je još i niz podizvođača radova koji dolaze s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i kojima je time u ovo krizno vrijeme omogućen posao.

dosad 114 ugovora Novih pet “medicinara” odlučilo ostati živjeti u županiji

Bolji uvjeti za 130.000 ljudi

Radovi na novoj zgradi Opće bolnice Bjelovar idu zacrtanim planom, a to je tek treća takva investicija u zdravstvu u Republici Hrvatskoj nakon gradnje općih bolnica u Zaboku i Puli.

– Ovo gradilište je u punom zamahu, završavaju se zidovi na skloništu. To je jedan veliki labirint. Dalje nastavljamo s lijevim krilom. Dnevno trošimo oko 300 do 400 kubika betona, 1000 kvadrata oplate, armature imamo ukupno oko 2000 tona i na gradilištu je trenutačno zaposleno stotinjak ljudi i gradilište je svaki dan sve jače. Pokušavamo loviti one zaostatke koji su nas u početku omeli zbog geotehničkih, mehaničkih poteškoća pa i korone. Kao što vidite, gradilište dobiva lijepi oblik s ovom moćnom tehnikom – naglasio je Mirko Habijanec predsjednik Uprave Radnika d.d. Križevci u ime izvođača radova.

Inače, bjelovarska bolnica ima sjajnu tradiciju te je jedna od najstarijih u Republici Hrvatskoj. Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici.

Završena energetska obnova zgrade vrijedna 6,5 milijuna kuna Opća bolnica Bjelovar obnovljena tri mjeseca prije ugovorenog roka

U novoj zgradi bit će smješteni objedinjeni hitni prijam, bolnički prijam, dnevna kirurgija, dnevna bolnica i sve operativne grane s centralnim operativnim blokom i centralnom jedinicom za intenzivno liječenje kao i ostali sadržaji kojima će se omogućiti kvalitetnija zdravstvena usluga svim osiguranicima.

– Radovi su započeli kada je krenula i pandemija koronavirusa. To je usporilo radove u jednom trenutku, nisu bili zaustavljeni, nego su se samo sporije odvijali, a trenutačno imamo obratnu situaciju. Želi se nadoknaditi to propušteno vrijeme i konačno su se kranovi i dizalice vratile na područje grada Bjelovara i naše županije. Ovo je drugi objekt po vrijednosti visoke gradnje ovog trenutka u Republici Hrvatskoj i očekujemo da ono što je ugovoreno i što mi pratimo da se i izvede. Razgovarajući s nadzornim inženjerima koji su ključni, rečeno mi je da je poštovano ono najvažnije, a to je kvaliteta, a mene veseli i jedna druga stvar, a to je da na ovom projektu sudjeluje sve više i više izvođača s područja Bjelovarsko-bilogorske županije kao kooperanti. Ova koronakriza dala nam je drugi pogled na zdravstvo. Svi smo shvatili da zdravstvo ponajprije čine liječnici i zdravstveno osoblje, ali isto tako bez modernih objekata, a ovo će biti objekt 21. stoljeća, ne može se dati odgovor kada se nađemo kao društvo u problemu – ističe župan Damir Bajs.

Župan Damir Bajs obišao radove na obnovi Osnovne škole Čazma Škola iz 1950-ih dobit će zbornicu, još pet učionica, a nastavnici svoj prostor

Riječ je o tri projekta

Napretkom radova na gradilištu zadovoljan je i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, dr.med. Ali Allouch naglasivši da je riječ zapravo o tri projekta, poboljšanju pristupa dnevnim bolnicama, poboljšanju hitne službe i dijelu kirurških grana. Točnije, u novoj zgradi bolnice od 18.500 kvadrata će biti sve kirurške grane, dnevne bolnice i OHBP-a.