Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Župan Damir Bajs obišao radove na obnovi Osnovne škole Čazma

Škola iz 1950-ih dobit će zbornicu, još pet učionica, a nastavnici svoj prostor

1/18
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Nakon obnove bolje uvjete obrazovanja i rada imat će 420 učenika i sedamdesetak zaposlenika

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima obišao je radove na europskom projektu energetske obnove Osnovne škole Čazma. Riječ je o projektu vrijednom 10 milijuna kuna, a radovi obuhvaćaju zamjenu stolarije, obnovu krovišta, postavljanje nove termoovojnice, obnovu stropova i podova, ugradnju nove LED rasvjete kao i radove na dvorani.

Završena energetska obnova zgrade vrijedna 6,5 milijuna kuna Opća bolnica Bjelovar obnovljena tri mjeseca prije ugovorenog roka

Ima i nepredviđenih radova

No, u OŠ Čazma, kao i u svim drugim školama koje su obuhvaćene europskim projektom energetske obnove, izvodit će se i potrebni dodatni radovi koji nisu uključeni u europski projekt. Sredstva za to osigurat će Bjelovarsko-bilogorska županija, kao i za opremanje škole novim namještajem. Sve to uvelike će pridonijeti podizanju standarda i kvalitete nastave u čazmanskoj Osnovnoj školi, a 420 učenika i 70-ak zaposlenika škole imat će puno bolje uvjete za rad i učenje.

– Sretni smo što se škola obnavlja nakon dugo vremena i jedva čekamo povratak djece u škole. Nije bilo dovoljno učionica za predmetnu nastavu, učitelji u predmetnoj nastavi nisu imali svoje prostore, a ovim radovima će ih dobiti – rekla je Anita Mikulandra, članica Školskog odbora.

Od stare knjižnice napravljena je nova učionica, a preuređuje se još dio učionica dok su iznad dvorane dobili dvije nove učionice. Ova energetska obnova školi je donijela pet novih učionica i zbornicu.

obrtnička škola bjelovar Nakon 35 godina opet će upisivati zidare i tesare, đacima stipendija 3500 kn mjesečno

– Radovi teku normalno, škola je dosta stara pa ima i nepredviđenih radova, ali mislim da ćemo ih završiti na zadovoljavajući način – kazao je vlasnik tvrtke Kapitel d.o.o Ivanić Grad i izvođač radova Ivica Kušić.

Podsjetimo, u vrijeme pandemije koronavirusa započete investicije Bjelovarsko-bilogorske županije, među kojima je i energetska obnova škole u Čazmi, nisu zaustavljene, već naprotiv nastavljene su, a Bjelovarsko-bilogorska županija krenula je i u novi investicijski ciklus. Županija je trenutačno najveći investitor u BBŽ-u u kojem su u tijeku radovi na 15-ak gradilišta vrijednih 330 milijuna kuna i ni jednog trenutka ni županija ni njen čelni čovjek župan Damir Bajs nisu dvojili treba li ih 
nastaviti.

U Čazmu ulažu 20 milijuna kn

Osim toga, Bjelovarsko-bilogorska županija ovoga trenutka ima spremne projekte za raspisivanje natječaja i osigurana sredstva za još 15-ak investicija vrijednih više od 100 milijuna kuna, vezane za graditeljstvo i popratne industrije.

Inače, uz obnovu Osnovne škole Čazma u tijeku su i radovi na Područnoj školi u Gornjem Dragancu, a pred raspisivanjem natječaja za izvođača radova za obnovu školskih zgrada su i Područne škole u Mikloušu i Dapcima. Tako će Županija u školstvo na području Čazme uložiti 20 milijuna kuna. Osnovna škola Čazma jedna je od 44 škole u županiji obuhvaćene europskim projektom energetske obnove u koje će biti uloženo 160 milijuna kuna, a završetkom njihovih obnova 90 posto učenika ići će u nove, modernizirane škole.

građevinski investicijski boom Obnavljaju se dvije područne škole

Naime, ulaganje u obrazovanje, djecu i znanje prioritet je Bjelovarsko-bilogorske županije. U prilog je tome i to što je BBŽ druga Županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava EU u vezi s energetskom obnovom škola.

– Kada govorimo o školstvu, Bjelovarsko-bilogorska županija ima 15-ak objekata koji se trenutačno energetski obnavljaju. Jedna od najvećih obnova je upravo ovdje u Čazmi. Ključni je element to što će standard naših učenika i svih zaposlenih u OŠ Čazma biti podignut. Ovo je objekt iz 1950-ih godina koji zahtijeva puno dopunskih radova, tako da će ukupni iznos namijenjen obnovi biti premašen. Bjelovarsko-bilogorska županija  će dopunski iznos financirati s oko milijun i pol kuna. Veseli me što ćemo nakon završetka radova imati još posla. Ne želimo da škola izvana izgleda kao nova, a da su iznutra stare klupe ili nepotrebni elementi. To nije financirano iz fondova EU već te troškove snosi Županija – istaknuo je za obilaska radova župan Damir Bajs.