Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Održana početna konferencija najvećeg orahovačkog projekta

Na Jezeru će graditi Edukativni centar, odmaralište za djecu, bungalove, igrališta...

1/2
Foto: Grad Orahovica
Riječ je o najvećem projektu Grada Orahovice u povijesti, ukupne vrijednosti 81,377.647,92 kune, koji sa 68,193.647,92 kune sufinancira Europska unija

U orahovačkom Centru za posjetitelje održana je početna konferencija gradskog projekta Uređenje turističko-rekreacijskog centra “Jezero – Hercegovac - Ružica grad”.

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA Uređenje Turističko-rekreakcijskog centra 'Jezero-Hercegovac-Ružica grad'

Riječ je o najvećem projektu Grada Orahovice u povijesti, ukupne vrijednosti 81,377.647,92 kune, koji sa 68,193.647,92 kune sufinancira Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.

Korist za sve građane

Na 9. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja je u rujnu prošle godine održana u Orahovici, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisala je gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, TZ Virovitičko-podravske županije i TZ grada Orahovice.

Sudionicima konferencije uvodno se obratila orahovačka gradonačelnica Ana–Marija Petin i pojasnila koji su ciljevi i osnovne aktivnosti ovog najvećeg projekta Grada Orahovice. Njime će se uspostaviti Edukativni centar – Škola u prirodi na lokaciji današnjeg izletišta i poznatog kupališta Jezero u Orahovici. Sagradit će se i opremiti odmaralište za djecu na četiri etaže, 14 bungalova, a planirana je i gradnja triju sanitarnih čvorova te sportskih terena i igrališta na plaži kupališta. Kada centar bude uspostavljen, provest će se pilot-projekt škole u prirodi, terenska nastava za studente i kamp za mlade izviđače.

VJEŠTI I KREATIVNI Orahovački učenici najbolji u regiji u robotici i programiranju

Gradonačelnica je zahvalila na odazivu i sudjelovanju projektnih partnera na konferenciji i projektu naglasivši da očekuje dobru suradnju svih sudionika. Zahvalila je Virovitičko-podravskoj županiji, županijskoj Razvojnoj agenciji Vidra te svim drugim tijelima i institucijama koje su sudjelovale u nekoj fazi pripreme projekta. Naglasila je da je projekt usmjeren na određene ciljne skupine (školska i predškolska djeca, mladi sportaši organizirani u kampove, kupači, obitelji s djecom i ostali posjetitelji - planinari, biciklisti, gljivari, geolozi, grupe za team building i sl.), ali uvjerena je da će njegovom implementacijom koristi imati svi, i građani Orahovice i cijela Virovitičko-podravska županija.

Nazočnima su se ukratko predstavili i partneri -Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije i Lana Jurkin, rukovoditeljica ureda TZ grada Orahovice, a potom je voditeljica projekta Irela Strabić putem prezentacije prikazala sažetak projekta obuhvativši najvažnije teme – lokaciju ulaganja, prostorno-planske i strateške dokumente kao preduvjet gradnje, elemente projekta, aktivnosti korisnika i partnera te cilj i očekivane rezultate.Uspostavom Edukativnog centra osigurat će se smještajni kapaciteti s ukupno 80 ležaja, restoran, višenamjenska dvorana, radionice te multimedijalna oprema kao inovativan i interaktivan način prezentacije i interpretacije prirodne i kulturne baštine. Nabavit će se turistički električni vlak, dva buggyja, minibus, bicikli i mobilni hologram.

Zapošljavanje dviju osoba

U sklopu projekta zapošljavaju se dvije osobe (asistent za zaštićene dijelove prirode i stručnjak za razvoj turističkih sadržaja), dok je projektni tim sastavljen od kadra Grada. S obzirom na lokaciju ulaganja unutar Parka prirode Papuk s prepoznatljivim atrakcijama, florom i faunom, izletištima i poučnim stazama, način korištenja prirodnih resursa, organizacija terenske nastave i stručna predavanja odvijat će se u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Papuk.

Provođenje programa socijalne skrbi u 2019. godini U Orahovici vode brigu o svim sugrađanima, za socijalne programe izdvojeno 1,6 milijuna kuna

Cilj projekta je održivo korištenje prirodne baštine orahovačkog kraja uređenjem postojeće i stvaranjem nove turističko-edukativne ponude, edukacija turističkih vodiča za uspješno prezentiranje zaštićenih turističkih vrijednosti obuhvaćenih unutar Parka prirode Papuk, što će omogućiti posjetiteljima Centra doživljaj turističkog odredišta uz podizanje svijesti o važnosti očuvanja zaštićenih dijelova prirode i njezine promocije. Očekivani rezultati su povećan broj posjetitelja prirodne baštine, proširena turistička ponuda Orahovice i porast zaposlenosti.