Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Provođenje programa socijalne skrbi u 2019. godini

U Orahovici vode brigu o svim sugrađanima, za socijalne programe izdvojeno 1,6 milijuna kuna

Foto: orahovica.hr
Za isplatu uskrsnica i božićnica umirovljenicima izdvojeno je 193.600 kuna

Za provođenje programa socijalne skrbi Grad Orahovica u 2019. godini izdvojio je 1,6 milijuna proračunskih kuna. Najveći dio tog iznosa odnosi se na financiranje projekta “Zaželi”, a riječ je o 996 tisuća kuna, navodi se na stranicama Grada Orahovice.

Rasadnik sportaša Orahovačke učenice igraju najbolji futsal u županiji

Poticanje nataliteta

Nadalje, za isplatu uskrsnica i božićnica umirovljenicima izdvojeno je 193.600 kuna, a za pomoć obiteljima kroz jednokratne novčane pomoći, za podmirenje troškova stanovanja, za naknade na temelju hitnih zahtjeva, za kupnju ogrjevnog drva kao i za kupovinu poklon paketa djeci i socijalno ugroženim osobama isplaćeno je 133.559 kuna.

Također, znatna financijska sredstva Grad je u prošloj godini izdvojio i za poticanje nataliteta – 166.404 kune, 85 tisuća kuna dodijeljeno je Gradskom društvu Crvenog križa za provođenje humanitarne djelatnosti, dok je za financiranje humanitarne skrbi koju provode udruge (Jaglac, dijabetičke udruge Zdravlje i Orahovica te Udruga za pomoć osobama s invaliditetom) isplaćeno 38.210 kuna.

Komentirajući utrošena financijska sredstva za provođenje programa socijalne skrbi, gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin rekla je kako je sve navedeno još jedan pokazatelj kako Grad vodi brigu o svim svojim sugrađanima, a posebnu pozornost poklanja pronatalitetnoj politici, sugrađanima treće životne dobi i socijalno najugroženijim građanima.

Završena prva faza gradnje nove vjeronaučne dvorane Objekt koji će služiti djeci, mladima, ali i odraslim vjernicima orahovačke župe

Ovome treba dodati kako je Grad protekle godine pozamašna sredstva uložio i u rekonstrukciju i obnovu gradskih poslovnih prostora i socijalnih stanova. Obnovljeno je pet stanova, uređeni su prostori Radio Orahovice i NK Papuk, a vodila se briga i o dotrajaloj stolariji stanova u kojima žive Orahovčani.

Za bolje životne uvjete

– Trebamo podsjetiti u kakvim uvjetima su živjeli naši sugrađani do sada. Grad je odlučio svake godine uložiti dio sredstava u gradske stanove kako bi im uvjeti življenja bili što bolji. Još uvijek to nije onako kako bismo željeli da bude, ali problem su stare zgrade u kojima se stanovi nalaze, a koji iziskuju puno veća sredstva nego što u proračunu grada možemo osigurati, ali svakako je puno bolje nego prije, što sigurno i sami stanari znaju. Postoje tri kategorije stanova, ekonomski, socijalni i kadrovski – rekla je gradonačelnica Petin.

Stigli novi metalni spremnici za plastiku “Razvrstavanje komunalnog otpada postaje način života”

Lani su iz gradskog proračuna u rekonstrukciju gradskih stanova i prostora uložene 341.884 kune.