Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Valter Flego s gradonačelnikom Kopra:

'Na nama je da štitimo istarske ribare, ali i da omogućimo susjedima da se bave ribolovom

Istarsku župan u Kopru
Foto: Istarska županija
Rješenje za gužve na granici u sezoni istarski župan i gradonačelnik Kopra vide u spajanju istarskog Ipsilona na mrežu slovenskih autocesta

Istarski župan Valter Flego i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić sastali su se jučer s gradonačelnikom Kopra Borisom Popovičem, u Kopru, s kojim su razgovarali o nastavku dobrosusjedske suradnje. Naime, kako je na samome početku naglasio župan Flego, Istru i Kopar veže dugogodišnje prijateljstvo.

- Mi živimo zajedno, a ne jedni pored drugih što potvrđujemo i brojnim europskim projektima koje smo zajednički kandidirali na programu prekogranične suradnje Slovenija - Hrvatska - rekao je istarski župan spomenuvši dva značajna projekta koja su kandidirana na nedavnom 3. pozivu u sklopu spomenutog programa. Jedan od njih je projekt "Parenzana colors", čiji je nositelj Istarska županija, a Mjesna općina Kopar partner, izvijestili su iz Istarske županije.

Projekt predviđa aktivnosti infrastrukturnog uređenja trase Parenzane, opremanja trase, izrade specijaliziranih turističkih proizvoda kojima se osigurava turistička valorizacija područja, promocija i plasman proizvoda i usluga OPG-ova i malih i srednjih poduzeća, te niz promotivnih događanja prema potencijalnim turistima. Drugi projekt je, pak, „Revitas Green“ koji ima kao cilj razvoj prekograničnih turističkih proizvoda i destinacije na osnovi kulturne i prirodne baštine. Projektnim prijedlogom su tako planirane infrastrukturne aktivnosti u zaštićenu kulturnu baštinu u Vodnjanu, Buzetu, Draguću, te okolici Kopra, kao i aktivnosti umrežavanja kulturnih ruta i posjetiteljskih centara.

Gužve na granici u sezoni

Župan je ujedno posjetio na ostale projekte koji su okončani ili u tijeku, poput projekta „LIKE“ kojim se želi valorizirati prirodne vrijednosti krškog područja Ćićarije te ga staviti u stavljanje u funkciju općeg društvenog i gospodarskog razvoja. Vrijedni spomena su i „DIVA“, projekt kojem je cilj saniranje ilegalnih deponija i doprinos poboljšanju kvaliteta životne sredine na obje strane granice, te „Parenzana II“ i „Parenzana Magic“ kojim se revitalizirala stara željeznička pruga.

Tijekom sastanka govorilo se i o aktualnoj problematici poput gužve na granici u sezoni uzrokovane neadekvatnom cestovnom infrastrukturom zbog neriješenih bilateralnih odnosa na razini država.

- Rješenje vidimo u spajanju istarskog Ipsilona na mrežu slovenskih autocesta i u tom smjeru moramo zajednički nastupiti prema hrvatskim i slovenskim državnim tijelima - istaknuo je župan Flego dodajući kako je jedno od otvorenih pitanja i izlov ribe u Piranskom zaljevu. Na nama je da štitimo istarske ribare, rekao je župan Flego, ali i da omogućimo susjedima da se bave ribolovom.

Župan Flego i gradonačelnik Popovič osudili su i postavljanje žica na granici, koja dijeli dvije države u srcu Europe.

- Nama je podizanje barijera apsolutno neprihvatljivo i nećemo odustati dok se žica ne makne - zaključio je istarski župan.