Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Odvajanje otpada u Bjelovaru

Na prostoru odlagališta otpada Doline do kraja godine otvara se novo reciklažno dvorište

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Vrijednost projekta gradnje reciklažnog dvorišta je 6,624 milijuna kuna, a 70% sufinancirano je iz EU

Reciklažno dvorište na prostoru odlagališta otpada Doline trebalo bi zaživjeti do kraja godine. Ukupna vrijednost radova iznosi 6 milijuna i 624 tisuće kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 70-postotno sufinanciranje.

Sjednica Gradskog vijeća Do kraja ljeta završit će se novi rotor u Garešnici

Edukacija stanovništva

U skladu s tim, u Gradu Bjelovaru ovih je dana održana početna konferencija projekta, na kojoj se govorilo o detaljima projekta budućeg reciklažnog dvorišta. Tako je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić predstavio tvrtke i njihove predstavnike koje će raditi na reciklažnom dvorištu, a riječ je o tvrtkama Rotor, Tehnix, Hidroregulacija i Komunalac.

– Vrijednost projekta gradnje reciklažnog dvorišta iznosi 6 milijuna i 624 tisuće kuna, od čega je 70 posto sufinancirano iz Europske unije, odnosno 4,5 milijuna kuna koje je podijelio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, radi se o gradnji drugog reciklažnog dvorišta – kazao je Brajdić.

Ovo će biti drugo reciklažno dvorište u Bjelovaru te će Grad tako ispuniti propisanu normu i zakon koji kaže da na svakih 25 tisuća stanovnika grad mora imati dva takva dvorišta. U sklopu projekta izgradnje Reciklažnog dvorišta, lokalno stanovništvo je educirano te su provedene radionice koje će se nastaviti, poručio je zamjenik gradonačelnika i dodao da je cilj smanjenje komunalnog otpada u okolišu i što čistiji grad Bjelovar.

Ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu Nova dijagnostička i tehnička oprema za 62 ordinacije na području županije

– Reciklažnim dvorištem na prostoru odlagališta otpada Doline upravljat će tvrtka Komunalac. To je samo dio projekta budućeg Centra za recikliranje otpada. Centar za recikliranje otpada sastojat će se od kompostane i sortirnice, a oba projekta u fazi su ishođenja građevinskih dozvola, i očekujemo da će sve biti gotovo do jeseni. Projekt ide svojim tijekom i njegov se završetak predviđa u siječnju 2020. Osim ovoga, posebno mi je drago što mogu izdvoiiti i edukacije koje ovaj projekt sa sobom nosi. Naime, nakon gradnje reciklažnog dvorišta, bjelovarski će osnovnoškolci pohađati terensku nastavu kako bi ih se educiralo i osvijestilo o važnosti ponovne upotrebe predmeta – objasnila je voditeljica projekta, ujedno i direktorica Tehnološkog parka, voditeljica Ivana Jurković Piščević. Također je istaknula da će kontinuiranim radom s kolegama i kolegicama raditi na osvješćivanju važnosti zaštite okoliša što je i krajnji cilj ovoga projekta.

Zakonska obveza

Predstavnik tvrke Komunalac Josip Heged istaknuo je da je zakonska obveza Grada Bjelovara da ima dva reciklažna dvorišta. – Kod obaju reciklažnih dvorišta primarna želja bila nam je blizina i dostupnost dvorišta građana kako bi se njihov potencijal iskoristio u potpunosti – kazao je Heged.

župan istaknuo: Nismo obnovili samo zgradu, ova je škola spremna za budućnost