Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu

Nova dijagnostička i tehnička oprema za 62 ordinacije na području županije

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Župan Damir Bajs rekao je da će pružiti i punu tehničku edukaciju liječnicima za rad s opremom

Potpisan je novi set ugovora za nabavu dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme u sklopu europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“. Ugovor vrijedan 2,5 milijuna kuna potpisali su bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i Zdenko Iveković, direktor tvrtke Festta Zagreb. Putem njega osigurava se nabava dijagnostičko-terapijske i medicinsko-tehničke opreme, među ostalim defibrilatori, EKG uređaji, otoskopi, kirurški setovi, spirometri, ginekološki stolovi, stolići za instrumente, vage, lampe, setovi za male kirurške zahvate i niz druge opreme. Riječ je o 53 različite vrste opreme.

Energetska obnova Obnovljena bolnica podići će standard za osoblje, ali i pacijente

Dizanje standarda

Čak 444 komada, za 62 ordinacije liječnika Doma zdravlja i koncesionara na području cijele Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Riječ je o opremi koja je u trendu s vremenom i prostorom. Dat ćemo i punu tehničku edukaciju liječnicima za rad s opremom. To je nova generacija opreme. Na primjer, dobit ćete EKG gdje jedan dio ima direktnu mogućnost priključenja na internet – rekao je Zdenko Iveković iz tvrtke Festta. Inače, projekt „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijedan je 13,5 milijuna kuna, u sklopu čega je 7 milijuna kuna uloženo u infrastrukturne radove, 6 milijuna kuna u opremu, a preostalih 500 tisuća kuna uloženo je u ostale aktivnosti projekta poput edukacija, upravljanja projektom, vidljivosti i slično. U europskom projektu „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, od ukupno 13,5 milijuna kuna 4 milijuna kuna sredstva su Bjelovarsko-bilogorske županije i Doma zdravlja, a 9,5 milijuna kuna europska sredstva.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

– Mi smo pristupili provedbi ovog projekta tako da idemo riješiti prvo pitanje primarne zdravstvene zaštite u gradovima i općinama izvan središta naše županije. Tako da gotovo 90% sredstava ide u naše ispostave. Tim sredstvima riješeno je pitanje dizanja standarda u ispostavama u Čazmi, Garešnici, Grubišnom Polju i Daruvaru. Dobar dio sredstava bio je vezan uz dizanje standarda kada govorimo o opremi koju imaju naši doktori opće prakse. Ovim ugovorom od 2,5 milijuna kuna završit će se dio nabave, posebice dijela opreme koji je vezan za niz naših ordinacija. Time želimo napraviti iskorak. Kada govorimo o ulaganjima, odlučili smo da obnovom opreme rješavamo pitanje mogućnosti da se što je moguće više pretraga obavi upravo tamo gdje je za pacijenta najbolje, a to je kod doktora opće prakse ili u nekoj našoj specijalističkoj ordinaciji pri ispostavama. Moram naglasiti da smo u tome i uspjeli. U čazmanski Dom zdravlja uloženo je 2,5 milijuna kuna, i to kako za infrastrukturne radove tako i u obnovu opreme – objasnio je župan Bajs rekavši da je iduća točka rješenje pitanja Bjelovara koji dolazi na red nakon obnove okolnih mjesta u županiji.

Županijska skupština 'Nema govora o spajanju Županijske bolnice Čakovec s bolnicama u Varaždinu i Koprivnici'

Jedno od najvećih ulaganja

– Već godinama radim u zdravstvu i ovo je jedno od najvećih ulaganja i projekata koje je naša Županija pokrenula i vodi u suradnji s Domom zdravlja gdje je u primarnu zdravstvenu zaštitu uloženo 13,5 milijuna kuna. Ispostava Čazma dobila je vrijednu opremu koja je već isporučena, to je ginekološki ultrazvuk. Nabavljeni su zubni rendgen, novi ultrazvuk, digitalizator – naglasila je ravnateljica Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić.