Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Županijska skupština

'Nema govora o spajanju Županijske bolnice Čakovec s bolnicama u Varaždinu i Koprivnici'

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Izmjene i dopune prostornog plana dotiču se i trase željezničke pruge Kotoriba – Koprivnica, gradnje dalekovoda, uređenja vodotoka...

Vijećnici Skupštine Međimurske županije u nastavku 13. sjednice raspravljali su o drugim izmjenama i dopunama prostornog plana i o prijedlogu odluke o funkcionalnoj integraciji zdravstvenog sustava na području županije.

Potpora Neće biti 
spajanja bolnica i odjela

– Prostorni plan jedan je od najvažnijih dokumenata za gospodarski razvoj Međimurske županije, njezinih općina i gradova i zbog toga je važno da sve jedinice lokalne i regionalne samouprave s područja naše županije budu usuglašene s njime kako bi se mogao kvalitetno planirati razvoj. Održali smo sastanke s općinskim načelnicima, gradonačelnicima, stručnim službama i došli smo do konsenzusa – rekao je predsjednik skupštine Mladen Novak.

Akcijski plan

Dogovoren je i akcijski plan. Donesena je i odluka o pokretanju postupka za treće izmjene i dopune prostornog plana, pa je župan Matija Posavec pozvao sve zainteresirane da se uključe u njihovo kreiranje. Izmjene i dopune prostornog plana dotiču se, uz ostalo, i nove trase željezničke pruge Kotoriba – Koprivnica koja bi poboljšala i unaprijedila međuregionalni i međunarodni promet, gradnje dijela dalekovoda koji spaja elektroenergetske sustave Mađarske i Slovenije, utvrđivanje planiranih zahvata za eksploataciju ugljikovodika, uređenja vodotoka i voda na području gornjeg Međimurja i drugog. Osim toga, omogućit će i gradnju sustava navodnjavanja Prelog – Donji Kraljevec i navodnjavanje poljoprivrednih površina u Belici.

Zdravstvena i socijalna skrb u Imotskom sve je bolja Otvoren stacionar u Domu zdravlja i dnevna bolnica

Najviše rasprave, već prilikom izglasavanja dnevnog reda, izazvala je tzv. funkcionalna integracija zdravstvenog sustava jer se dio vijećnika boji spajanja bolnica i odjela. Prema naputku Ministarstva zdravstva posložen je sustav kroz funkcionalnu suradnju svih šest zdravstvenih ustanova na području županije. Neki od primjera funkcionalne integracije zdravstvenih institucija poput uvođenja dežurne ambulante Doma zdravlja Čakovec, suradnje oko obavljanja hitnih prijevoza i korištenja medicinsko-tehničke opreme jedne ustanove za potrebe druge već su uspostavljeni te pokazuju pozitivne rezultate.

Najbolja zdravstvena skrb

– Razmišljamo dva koraka unaprijed kako bismo spriječili bilo kakvu potencijalnu negativnu situaciju te želimo nastaviti razvijati najbolju zdravstvenu skrb za naše Međimurke i Međimurce. Nema govora o spajanju Županijske bolnice Čakovec s drugim bolnicama ili prepuštanju odjela nauštrb kvalitete našeg zdravstva – istaknuo je župan i poručio da se osobni i stranački interesi ne koriste za ugrožavanje kvalitete zdravstvenog sustava. Bolnica u Čakovcu neće se spajati s bolnicama u Varaždinu i Koprivnici, istaknuto je.

Energetska obnova Obnovljena bolnica podići će standard za osoblje, ali i pacijente