Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Zdravstvena i socijalna skrb u Imotskom sve je bolja

Otvoren stacionar u Domu zdravlja i dnevna bolnica

1/2
Foto: Grad Imotski
Radovi su vrijedni milijun i 200 tisuća kuna, a investitori su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Imotski

Otvaranjem stacionara u Domu zdravlja Imotski i Dnevne bolnice u Zagvozdu zdravstvena i socijalna skrb na imotskom području podignuta je na znatno višu razinu, a uređeno je i parkiralište kod Doma zdravlja pa svi pacijenti sada imaju lakši i sigurniji pristup zgradi i ne moraju se brinuti gdje će ostaviti automobil.

Andrej Plenković s ministrima posjetio Splitsko-dalmatinsku županiju Premijer otvorio bolnicu u Zagvozdu, bio na vježbi u Divuljama, na otvaranju radova u Spinutu...

Uređeno parkiralište

– Veseli me činjenica da smo u prvoj polovici našega mandata uspjeli poboljšati dostupnost i kvalitetu zdravstvene skrbi na području grada Imotskog, ali i cijele Imotske krajine – kaže gradonačelnik Ivan Budalić. 


Najprije su uredili i otvorili parkiralište, čime su olakšali pristup Domu zdravlja svojim sugrađanima, ali, napominje gradonačelnik, u fokusu su imali i prometnu sigurnost i lakše kretanje tim dijelom grada. 
Parkiralište se nalazi s južne strane Doma zdravlja. Radovi su vrijedni milijun i 200 tisuća kuna, a investitori su Ministarstvo zdravstva, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Imotski.
U sklopu projekta uređene su kolne i pješačke prometne površine, odvodnja oborinskih voda, instalacija javne rasvjete te prometna oprema parkirališta. Na parkiralištu su projektnim rješenjem osigurana ukupno 63 parkirališna mjesta, od čega 3 parkirališna mjesta za taksi vozila i 3 parkirališna mjesta odgovarajućih dimenzija za vozila osoba s invaliditetom. Prostor koji do sada nije bio u funkciji tako je prije nekoliko mjeseci priveden svrsi.


– Ovi radovi bili su nam od iznimne važnosti jer time je omogućen lakši dolazak svih potrebitih građana do

Doma zdravlja te će se ovim projektom omogućiti brži i direktniji pristup Domu zdravlja – ističe Budalić. 
Nakon toga, u svibnju ove godine, otvoren je i Stacionar za palijativnu skrb u Domu zdravlja Imotski, u kojemu je odobreno 12 kreveta i zaposleno je 12 medicinskih sestara.

Amaterska družina predstavu će izvesti na otvaranju 43. Imotskih sila koja će se održati, kao i uvijek, 5. srpnja, na rođendan Tina Ujevića Pučko otvoreno učilište Imotski okupilo je amatersku kazališnu družinu i priprema spektakl Kultna Hasanaginica vraća se na Imotska sila nakon 12 godina!

Već su primili prve pacijente. 


– Time se pruža potrebna njega bolesnicima s neizlječivom bolešću koja znatno skraćuje životni vijek – ističe Budalić.

U Imotskom je sve više staračkih domaćinstava pa potrebu za palijativnom skrbi nije potrebno naglašavati. 
I na koncu, nedavno je premijer Andrej Plenković s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem otvorio ispostavu splitskog Kliničkog bolničkog centra u Zagvozdu, što je podiglo razinu zdravstvene skrbi u cijeloj Imotskoj krajini, Makarskom primorju pa sve do Vrgorca. Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna.

Imotski Nova godina počela dobro za Imoćane Zahvaljujući trudu gradonačelnika, gradu otpisan dug od 34 mil. kuna

Naknade za novorođenčad

– Dnevna bolnica u Zagvozdu dugo je bila naš nedosanjani san. Međutim, uz veliku pomoć ministra zdravstva Milana Kujundžića i Vlade RH postala je stvarnost. Svi smo svjesni da je ulaganje u zdravstvo najvažnije i u tom smjeru nastavit ćemo raditi te se i dalje brinuti za skrb i zdravlje svih naših sugrađana – poručio je Budalić.

Započele su i isplate naknada za novorođenčad, po kojima se Imotski svrstao u sam vrh u Hrvatskoj. Naknada će se isplaćivati sljedećom dinamikom: roditelji trećeg, četvrtog i sljedećeg djeteta ostvaruju pravo na naknadu od 50.000 kuna i novac će dobivati u mjesečnim ratama 24 mjeseca. Oni koji su ostvarili pravo na 20.000 kuna (za drugo dijete), novac će dobiti u 4 rate tijekom 24 mjeseca, dok će onima koji su ostvarili pravo na naknadu od 10 tisuća kuna prvu godinu biti isplaćeno 5 tisuća kuna i drugu godinu jednak iznos. Roditelji prvih beba koje su ušle u ovaj program već su primili uplate za prve rate.

Imotski demografske mjere Za prvo dijete 10.000, za drugo 20.000 a za treće i svako iduće 50.000 kuna