Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
sanacija u tijeku

Na rijekama Krki i Orašnici zbog onečišćenja proglašen 1. stupanj ugroženosti voda

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Onečišćenje na Orašnici uočeno je još u petak, nakon čega su Hrvatske vode, kako su potvrdili, angažirale tvrtku za sprječavanja njegova širenja

Na rijekama Orašnica i Krka kraj Knina na snazi je prvi stupanj ugroženosti voda nakon što se u petak izlila otpadna voda iz industrijske lagune pokraj kninske Tvornice vijaka u vlasništvu DIV grupe, a dok je širenje onečišćenja na Krki u utorak zaustavljeno, još se radi na sanaciji zagađenja Orašnice.

Korana Otkupljuju zemlju za nasip Hrvatske vode trebaju parcele uz Koranu i Mrežnicu

Potvrdio je to Hini u srijedu načelnik kninskog Stožera civilne zaštite Marijo Ćaćić, ističući da je situacija danas značajno bolja, da djelatnici sanacijske tvrtke čupaju raslinje na kojemu se sakupljalo onečišćenje na Orašnici, "no ne znamo kako će se razvijati daljnja situacija s obzirom na najavu kiše".

Onečišćenje na Orašnici uočeno je još u petak, nakon čega su Hrvatske vode, kako su potvrdili, angažirale tvrtku za sprječavanja njegova širenja.

Hrvatskim vodama naloženo žurno sprječavanje širenja onečišćenja

- Nakon inspekcijskog nalaza Službe državne vodopravne inspekcije i proglašenja I. stupnja ugroženosti voda rijeke Orašnice i Krke, Hrvatskim vodama je naloženo žurno sprječavanje širenja onečišćenja, što je u tijeku. Putem specijalizirane pravne osobe poduzeti su svi mogući koraci za sprječavanjem daljnjeg širenja onečišćenja postavljanjem plutajućih i upijajućih brana - rekli su iz Hrvatskih voda.

Obnova nasipa Šest dionica Na proljeće počinju radovi na obnovi nasipa na Savi vrijedni 200 milijuna kn

U Gradu Kninu, ali i Stožeru civilne zaštite nalazi inspekcije još su uvijek nepoznati. Međutim, Ćaćić tvrdi kako se u laguni nađeni mazut i toksični teški metali, koji ugrožavaju zdravlje i život ljudi.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić kazao je da je industrijska laguna pokraj Knina izlijevanjem u više navrata onečistila ove rijeke, a ovoga puta na njihovoj površini uočene su uljne mrlje od kojih su neke bile crvenkasto žute boje.

- Ministarstvo zaštite okoliša i energetike lagunu je detektiralo kao ekološku crnu točku, a ona je za vrijeme rata služila za ispuštanje otpadnih voda iz više industrijskih objekata - kazao je Jelić.

Aglomeracija Koprivnica Aglomeracija Koprivnica Hrvatske vode: Projekt vrijedan 442 milijuna kuna nije upitan

Danas se pored lagune nalazi postrojenje kninske Tvornice vijaka u vlasništvu DIV Grupe koja kao pravni sljednik nekadašnje tvrtke TVIK, a koja djelomično snosi odgovornost za sanaciju onečišćenja lagune, ocijenio je.

Kninski gradonačelnik zatražio sastanak s ministrom Ćorićem 

- No, kako se radi o značajnoj investiciji koju nitko osim države ne može osigurati, ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću poslao sam molbu za hitnim sastankom - poručio je kninski gradonačelnik.

Tvrdi da se uz pomoć Ministarstva može trajno sanirati crnu točku oko industrijske lagune uz pomoć fondova Europske unije, a prema njegovoj procjeni, za sanaciju je potrebno 300 milijuna kuna.

- Za to postoje predviđena sredstva fondova EU, a tako je riješen i problem ekološke crne točke kod Rijeke - zaključio je.

Potpisivanje ugovora za Kučki most Radovi na jesen Iz Županije povučeno dodatnih milijun i sto tisuća kuna za Kučki most