Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Crveni križ Splitsko-dalmatinske županije stvara mrežu volontera

Na tisuće volontera željelo bi pomoći, svi moraju proći edukaciju

1/4
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Mi već sada pri društvima Crvenog križa imamo 300 stalnih volontera, ali javljaju se i drugi koji se žele uključiti u pomoć svojim sugrađanima pa ćemo stvoriti listu volontera, poručio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban

– U ovim danima do sada nezapamćene krize izazvane pandemijom koronavirusa hrvatske institucije djeluju odlično, ali dragi građani, u svemu ovome glavnu ulogu imate vi. Najvažnija institucija u ovome ste sami sebi. Vjerujem da pratite što stručnjaci govore, da se zaraza, kada se jedan slučaj dogodi nekontroliran, piramidalno širi. Trebamo se pridržavati svega onoga iz uputa Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite. Apeliram i na građane koji nemaju nikakvih simptoma ni potrebe za samoizolacijom da su i oni sastavni dio ove borbe, da pogledaju oko sebe i da starijim osobama pomognu. Dojavite ako nešto upućuje na simptome! Ova se situacija može prevladati, ali ovisi o nama i našoj disciplini. Pobijedit ćemo jedino budemo li se strogo pridržavali propisanih mjera – poručio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Klinički bolnički centar Split obilježio svoj dan, župan Boban poručio: ‘Ne osvrćemo se na kritičare, u KBC smo uložili 10 milijuna kn, ulagat ćemo i dalje!’

Pomoć za starije od 60

Zahvalio je svim ljudima koji su pokazali veliko srce nudeći svojim starijim i nemoćnijim sugrađanima pomoć.

– Tisuće i tisuće ljudi se javljaju, svi bi željeli volontirati i ja im se najtoplije zahvaljujem; međutim sve mora biti organizirano pod jednom kapom i svi moraju proći edukaciju jer znamo da su nam kontakti sada ograničeni. Mrežu volontera ustrojit će naš Crveni križ Splitsko-dalmatinske županije preko svojih 13 centara. Mi već sada pri društvima Crvenog križa imamo 300 stalnih volontera, ali javljaju se i drugi koji se žele uključiti u pomoć svojim sugrađanima pa ćemo stvoriti listu volontera – najavio je Blaženko Boban.

Željko Grubišić, ravnatelj Županijskog Crvenog križa, napominje da svih 13 društava na području SDŽ-a ima, uz zaposlenike, i educirane volontere. Svi oni koji ubuduće žele pomagati moraju proći edukaciju.

– Svi koji su zainteresirani i žele sudjelovati u pomoći našim starijim sugrađanima trebaju se javiti telefonski u svoju lokalnu organizaciju Crvenoga križa te moraju proći edukaciju. Njih se mora obučiti i objasniti im kako kontaktirati s osobama kojima će pružati određenu pomoć – rekao je Grubišić.

S druge strane, pomoć mogu preko Crvenoga križa zatražiti osobe starije od 60 godina koje su u potrebi, a nemaju u blizini rodbine koja im može pomoći. Osigurat će im se nabava osnovnih živežnih artikala i lijekova.

Predstavljen kulturno-turistički vodič „Podvodna baština Splitsko-dalmatinske županije“ Od 200 podvodnih arheoloških lokaliteta predstavili 28 najatraktivnijih, ‘ekstraklase’

Brošura o samoizolaciji

– Sve ostalo je luksuz, sada moramo podmirivati ono osnovno kako bismo prebrodili ove dane, tjedne, odnosno vrijeme ispred nas – rekao je Željko Grubišić.

Splitsko-dalmatinska županija radi informiranja što većeg broja građana tiskala je brošuru “Samoizolacija”, koja je podijeljena. Riječ je o savjetima kako se samoizolirati i tako zaštititi sebe i druge od potencijalne izloženosti koronavirusu. Dakle, samoizolacija se provodi ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili ste se vratili iz inozemstva, u slučaju da ste razvili simptome infekcijom te se pojavi potreba za testiranjem i ako ste testirani i čekate rezultate. U slučaju samoizolacije ne smijete napustiti prostor koji ste odabrali najmanje 14 dana niti primati posjete. U slučaju da životni prostor dijelite s drugima, izdvojite se u sobu s prozorom. Ako koristite zajedničku kupaonicu, nakon korištenja sve površine dezinficirajte. S drugim ukućanima nemojte dijeliti ručnike, posteljinu ni posuđe. Posuđe treba oprati u perilici, odjeću prati zasebno od odjeće drugih članova kućanstva. Otpad iz samoizolacije odlažite u plastičnu vrećicu koju ćete zavezati i ubaciti u drugu plastičnu vrećicu. Ispred vrata ga možete staviti tek nakon 72 sata. Svi zajedno budimo odgovorni, perimo ruke i izolirajmo se koliko možemo – poručuju iz Županije.

Župan Boban i ravnatelj Lučke uprave Maroević obišli radove u luci Sućuraj Od cara Franje Josipa nije se toliko radilo u lukama