Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Titula nas potiče na provođenje novih mjera, rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec

Na Županijskoj palači postavljena ploča "Županija – prijatelj djece"

storyeditor/2024-09-26/Zupanija_prijatelj_djece__1_.jpg
Foto: Varaždinska županija PONOSNI Na pročelju velebne zgrade iz 18. stoljeća u središtu Varaždina svečano je otkrivena ploča s natpisom
Ovdje se provode hvalevrijedni projekti, moderni, europskog standarda, koji najbolje svjedoče tome da je Varaždinska županija zaista županija prijatelj djece, rekao je ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Šime Erlić

Nakon što je na nedavnoj svečanoj sjednici Županijske skupštine održanoj u jedinstvenom kompleksu Arboretum Opeka u Vinici povodom Dana Varaždinske županije predsjednica Saveza društva "Naša djeca" Hrvatske Sonja Borovčak županu Anđelku Stričku uručila povelju "Županija – prijatelj djece", na zgradi Županijske palače u Varaždinu postavljena je ploča s tim natpisom.

Skrb za djecu

– Varaždinska županija je kao peta županija u Hrvatskoj i četvrta na sjeveru dobila ovaj počasni naziv, na što smo ponosni – istaknula je na svečanom otkrivanju ploče "Županija – prijatelj djece" zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Stjecanje statusa važno nam je prvenstvo zato da bismo još snažnije i jače promovirali dobrobiti djece i mladih te dodatno promovirali važnost stavljanja skrbi za djecu u središte svih aktivnosti. Titula "Županija – prijatelja djece" potiče nas na nove iskorake, na provođenje politika, novih mjera i aktivnosti koje će dodatno poboljšati život djece na području naše županije – dodala je Zagorec.

Čak 62 posto svog proračuna Varaždinska županija izdvaja za obrazovanje, a od toga 25 milijuna eura za nadstandard, odnosno projekte i programe iznad zakonskog okvira. A upravo zbog kontinuiranih ulaganja od sljedeće školske godine Varaždinska županija bit će prva u Hrvatskoj u kojoj će se nastava biti jednosmjenska u svim školama kojima je Županija osnivač.

– Ovdje se provode hvalevrijedni projekti, moderni, europskoga standarda, koji najbolje svjedoče tome da je Varaždinska županija zaista prijatelj djece. Županija je izrazito dobra u povlačenju EU sredstava, samo na području obrazovanja uloženo je više od 350 milijuna eura. Ne mogu ne spomenuti dva regionalna centra kompetentnosti koji su zapravo tvornice kadrova za zanimanja budućnosti, a u kojima učenici zahvaljujući dostupnoj suvremenoj opremi imaju mogućnost specijalizirati se za tržište rada. Na području županije je u osam godina izgrađeno ili dograđeno 30 vrtića. Uz to, imamo ulaganje u sveučilišni kampus, studentske domove, zdravstveni sustav... Cijeli niz ostalih ulaganja koji su učinili to da je ovaj kraj dobio bolje, kvalitetnije, modernije standarde u obrazovanju, ali generalno bolje sadržaje za obrazovanje i kulturu svih onih koji koriste te sadržaje – rekao je ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Šime Erlić istaknuvši kako je vidljiv napredak ostvaren po pitanju ulaganja u brojne sadržaje za djecu i mlade.

Kvaliteta života

Čestitkama se pridružio i ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

– Na razni Varaždinske županije provodi se niz projekata o kojima se možda premalo govori, od obrazovanja i zdravstva do ulaganja u prometnu povezanost s drugim županijama, a uskoro će biti prezentiran i zakon o proglašenju parka prirode na sjeveru Hrvatske. Sve to doprinosi boljoj kvaliteti života svih građana Varaždinske županije, a posebno djece i mladih – rekao je Habijan.

storyeditor/2024-09-27/smz_b_slager_nikola_cutuk_pixsellPXL_240924_121150798.jpg Sisačko-moslavačka županija nastavlja s ulaganjima u svoje zdravstvene ustanove Stigla nova vozila za županijski Zavod za hitnu medicinu storyeditor/2024-09-27/motivi_1.JPG Od petka do nedjelje tradicionalni Podravski motivi u središtu grada Najveći sajam naive, folklora, starih zanata i kulinarstva u Hrvatskoj storyeditor/2024-09-30/novo_vozilo.jpg Vozilo će povećati učinkovitost intervencija u urbanim područjima Gradonačelnik Zurovec vatrogascima uručio novo visinsko vozilo