Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Nagrade najboljim sportašima s invaliditetom

Foto: Zagrebačka županija
Mirjana Lučić i Marko Turković najbolji su sportaši s invaliditetom, a najbolji sportski kolektiv osoba s invaliditetom je Uspon

Mirjana Lučić iz Parastolnoteniskog kluba Uspon iz Velike Gorice i Marko Turković iz Paraboćarskog kluba "Marijan Dobrinčić" iz Velike Gorice proglašeni su najboljim sportašima s invaliditetom, a nagrada za najbolji sportski kolektiv osoba s invaliditetom uručena je velikogoričkom Paraatletskom klubu Uspon. U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije proglašenje najboljih upriličeno je u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

– Svaka nagrada je poticaj za još više treniranja i postizanje još boljih rezultata – rekla nam je Mirjana Lučić pred kojom je intenzivna sportska godina – nakon skorašnjeg natjecanja u Italiji, a potom i u Crnoj Gori, Sloveniji i Češkoj na jesen slijedi Europsko prvenstvo, sve kao dobra uvertira za Paraolimpijske igre sljedeće godine.

I na Svjetskom prvenstvu

Mirjana je članica i predsjednica Parastolnog teniskog kluba Uspon, a među njezinim lanjskim rezultatima su zlatna medalja na Državnom prvenstvu u parastolnom tenisu održanom u Splitu, srebrna medalja s međunarodnog natjecanju Czech Para Open 2022., bronca s međunarodnog turniru u Crnoj Gori ... Sudjelovala je i na Svjetskom prvenstvu u Granadi, gdje se plasirala u četvrtfinale.

– Jako puno nam znači ova nagrada. Nagrada je to za cijeli naš kolektiv – kaže Nataša Sobočan, predsjednica Paraatletskog kluba Uspon čiji su članovi lani osvojili 10 zlatnih medalja na državnom natjecanju u Puli, postavši ujedno najuspješnijih klub prvenstva, a taj je uspjeh ujedno i najveći uspjeh kluba na pojedinačnom državnom prvenstvu.

Članica kluba Ana Gradečak na Grand Prixu u Parizu lani je u bacanju kugle ostvarila europski rekord. PAK Uspon prošle je godine osvojio i naslov ekipnih državnih prvaka te naslov ukupnih pobjednika paraatletske lige za 2022., a Nataša Sobočan ukupnu pobjedu paraatletske lige u konkurenciji seniorki. Tako Paraatletski klub Uspon postaje prva ekipa koja od 2008. godine osvaja ekipni naslov u bilo kojem parasportu sastavnici Parasportskog saveza Zagrebačke županije.

– I ove ćemo godine dati sve od sebe da ostvarimo što bolje rezultate – kaže Nataša.

Prvi paraboćar

Što se tiče lanjskih sportskih rezultata Marka Turkovića, on je osvojio 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske u paraboćanju kategorije BC2, pobjednik je Kupa Hrvatske u kategoriji BC2, na World Boccia intercontinental challenger Zagreb osvojio je ekipno brončanu medalju... Kruna Turkovićeve sportske 2022. godine bio je nastup na Svjetskom paraboćarskom prvenstvu u Rio de Janeiru, kao prvi paraboćar Zagrebačke županije koji je ostvario pravo nastupa na svjetskom prvenstvu.

Zagrebačka županija lider je po izdvajanjima za sport

Sadea Bećirović i Dino Šimunec, oboje iz Karate kluba Samobor, najbolji su sportaši Zagrebačke županije za 2022. godinu. Priznanje za najbolju žensku ekipu dobile su rukometašice Ženskog rukometnog kluba Dugo Selo '55, a u muškoj kategoriji najbolji je Hrvatski rukometni klub Gorica. Čestitavši svim nagrađenima, zamjenik župana Ervin Kolarec istaknuo je da je s 1,2 milijuna eura, koliko je izdvojeno ove godine, Zagrebačka županija lider po izdvajanjima za sport na regionalnoj razini.

Javni natječaj Zagrebačke županije Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata 80.000 eura ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Za sanaciju klizišta 4,9 milijuna eura iz Fonda EU ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Zagrebačka županija osigurala udrugama gotovo 300.000 eura