Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osječko-baranjska županija

Nagrađeni najbolji učenici i mentori u Osječko-baranjskoj županiji

storyeditor/2024-09-20/1.jpg
1/2
Nagrađeni učenici u OBŽ
Naš posao je osigurati im što bolju infrastrukturu, što bolje uvjete školovanja, a njihovo je da uče, pitaju, budu vrijedni, znatiželjni, traže odgovore na sva moguća pitanja i na taj način napreduju, poručio je Mato Lukić

Osječko-baranjska županija i ove je godine nagradila učenike osnovnih i srednjih škola te njihove mentore za uspjehe ostvarene u školskoj 2023./2024. godini. Tim povodom u Gospodarskom centru OBŽ-a u Osijeku organizirana je svečana dodjela nagrada, i to za 684 učenika i 78 mentora.

Uspješnim učenicima, mentorima i njihovim roditeljima, ali i ostalima koji ih podupiru u njihovu radu, čestitao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić naglasivši kako Osječko-baranjska županija prepoznaje i vrednuje njihov naporan rad.

Obrazovanje u fokusu

– Čestitam svim nagrađenim učenicima i njihovim mentorima na trudu, radu i predanosti. Upravo oni su ona razlika od dobrog do izvrsnog. Od svih djelatnosti o kojima vodi brigu Osječko-baranjska županija u fokus želimo staviti upravo obrazovanje, djecu, mlade ljude. Znanje i mladi ljudi su budućnost naše županije i naše domovine, a kada ih vidimo u ovolikom broju i ovoliko nagrađenih izvanrednih učenika, zaista se ne moramo brinuti za budućnost ni županije ni naše domovine. Naravno, Županija će ih i dalje pratiti u njihovu radu. Naš posao je osigurati im što bolju infrastrukturu, što bolje uvjete školovanja, a njihovo je da uče, pitaju, budu vrijedni, znatiželjni, traže odgovore na sva moguća pitanja i na taj način napreduju. Isto tako i kada završe školu, ne smiju se prestati obrazovati, ne smiju pristati učiti i raditi na sebi. Županija će ih i dalje pratiti u svemu jer nam je želja poticati mlade ljude i učenici koji su nagrađeni primjer su svojim vršnjacima – rekao je Mato Lukić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ-a Miranda Glavaš-Kul istaknula je kako je namjera ovog skupa dodatno učiniti vidljivim trud marljivih učenika i njihovih mentora.

Nagrade u 4 kategorije

– Dodjela nagrada je na određeni način najljepši i najvažniji dan osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja jer nagrađujemo učenike i njihove mentore koji su bili najbolji od najboljih u prošloj školskoj godini. Prošle smo godine donijeli odluku da ćemo to činiti jer smatramo da treba učiniti vidljivijim njihov trud te je važno poticati ih, reći im hvala za sav trud i sve što su uložili u obrazovanje. To će se u konačnici generirati u našoj zajednici i oni kao danas najbolji u budućnosti će biti pokretač svega onoga dobroga – rekla je pročelnica Miranda Glavaš-Kul.

– Kada smo mi išli u školu, uvijek su bili prisutni strah od ispitivanja i natjecanja, svojevrsna trema i stres. I ovi učenici sve to imaju, ali su oni na državnim natjecanjima zaista polučili najbolje uspjehe u cijeloj Hrvatskoj, ne samo u našoj županiji. Oni su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto pa zaslužuju da ih se posebno pohvali – dodala je pročelnica.

Navela je da su nagrade dodijeljene u četiri kategorije – opći uspjeh ostvaren tijekom cjelokupnog obrazovanja, ostvaren uspjeh na izlučnim državnim natjecanjima, ostvaren zapažen rezultat na smotrama na državnoj razini te ostvaren zapažen rezultat učenika s teškoćama u razvoju u završnim godinama obrazovanja, za što je ove godine izdvojeno ukupno 83.749 eura. Pojedini učenici osvojili su više prvih mjesta ili drugih mjesta na državnoj razini, što je opet posebna pohvala. Ukupno im je dodijeljeno gotovo 84.000 eura. Tu je i 78 mentora koji su vodili učenike kroz taj proces, također u četiri kategorije.

– Nagrađujemo učenike koji su prošli svih osam razreda osnovne škole s 5,0 s 200 eura, učenike koji su maturirali s rasponom ocjena od 4,7 do 5,0 također s 200 eura, to je prva kategorija. Druga kategorija su izlučna državna natjecanja, učenici i njihovi mentori nagrađuju se sa 150 eura za osvojeno prvo mjesto, 100 eura za drugo te za treće s 50 eura. Tu su i nagrade za smotre na državnoj razini, kao Lidrano ili sportska natjecanja, gdje se nagrađuju pojedinci ili skupine. Četvrta kategorija su učenici s teškoćama koji imaju drugačiji sustav obrazovanja, ali svakako postižu najbolje rezultate i treba ih istaknuti i nagraditi njihov uspjeh i njihov trud na kraju obrazovanja – pojasnila je pročelnica Glavaš-Kul.

Inače, lani je nagrađeno 595 učenika i 76 mentora. Osječko-baranjska županija odlučila je od prošle godine nagrađivati i poticati izvrsnost i tako davati potporu učenicima sa željom i nadom da će, kada budu krenuli u samostalan život i profesionalne karijere, upravo u ovoj županiji ostvarivati svoj životni put i poslovne planove.

Dom u Našicama Osječko-baranjska županija U Našicama počela izgradnja Centra za starije osobe storyeditor/2024-09-13/mini_Glu-12.jpg VRIJEDAN PROJEKT Potpisan ugovor za energetsku obnovu Muzeja likovnih umjetnosti storyeditor/2024-09-06/obrazovanje05.jpg U cjelodnevnoj školi Osječko-baranjska županija najuspješnija je u Hrvatskoj Vodimo brigu da svako dijete ima iste uvjete obrazovanja, na selu i u gradu