Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Saborski Odbor za poljoprivredu održao sjednicu u Županijskoj palači

Najbolje, najkvalitetnije i najslađe je ono što se proizvede u svom zavičaju

storyeditor/2024-10-17/odbor_za_poljoprivredu__3_.jpg
Foto: Varaždinska županija O HRANI Župan Anđelko Stričak s predsjednicom Odbora za poljoprivredu Marijanom Petir i državnim tajnikom Zdravkom Tušekom

Članovi Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora održali su na Svjetski dan hrane svoju 7. sjednicu u Županijskoj palači u Varaždinu. Domaćin im je bio župan Anđelko Stričak, koji je istaknuo kako je odluka da se tematska sjednica saborskog Odbora za poljoprivredu održi u Varaždinskoj županiji još jedno priznanje svim poljoprivrednim proizvođačima koji žive i djeluju na ovim prostorima.

– Na području Varaždinske županije djeluju 7692 OPG-a. Uvijek ističem kako je najkvalitetnije, najbolje i najslađe ono što se proizvede doma u svom zavičaju. Stoga Varaždinska županija nastoji educirati svoje građane, i to od najranije dobi, o važnosti poljoprivredne proizvodnje. Svoju poljoprivrednu proizvodnju razvijamo kroz edukacije, potpore i promociju. Deset naših proizvoda zaštićeno je na europskoj, a deset na nacionalnoj razini i mislim da to najbolje govori o odnosu koji Varaždinska županija ima prema svojoj poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je župan Stričak.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir navela je i da se proizvodi mogu bolje plasirati na tržište tako da se brendiraju i označe oznakama kvalitete, ali i oznakama geografskog podrijetla, u čemu Varaždinska županija ima veliku zastupljenost.

– Stvaranje dodane vrijednosti, udruživanje poljoprivrednika, ali i promjena svijesti javnosti o važnosti poljoprivrede kao jedne od najvažnijih gospodarskih djelatnosti u Hrvatskoj ključ je uspjeha. Zato je Odbor za poljoprivredu pozvao Ministarstvo da pokrene nacionalnu kampanju o važnosti poljoprivrede i time potakne veću svijest naših potrošača da kupuju hrvatsko jer je to najbolje – zaključila je Petir.

Po dovršetku sjednice državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek rekao je da se razgovaralo o nekoliko segmenata koji se odnose na proizvodnju hrane i njezinu kvalitetu. Tušek je i najavio natječaj koji će Ministarstvo poljoprivrede u idućim mjesecima objaviti, a kojim će se i dalje povećavati konkurentnost i proizvodnju u granama proizvodnje u kojima u ovom trenutku nismo dostatni, a to su mlijeko i meso.

storyeditor/2024-10-18/PXL_220923_103547194.jpg Kod spomenika D. Petroviću i kod Draženova koša predstavnici Grada položili su vijence Šibenčani se prisjetili Dražena uz premijeru filma, košarku i utrke storyeditor/2024-10-18/PXL_161024_122306023.jpg Ravnatelji preuzeli laptope: "Naša županija nesebično ulaže u škole!" Županija školama donirala 132 laptopa, a opremit će i tri digitalne učionice storyeditor/2024-10-17/skola_vinkovci.jpg Radovi u obrazovanju Proširenje škola, vrtića i izgradnja novog dječjeg vrtića